x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul va putea demite şi alege miniştri doar cu acordul preşedintelui

Premierul va putea demite şi alege miniştri doar cu acordul preşedintelui

de Monica Iordache Apostol    |    21 Apr 2010   •   00:00

Propunerea primului ministru de revocare şi numire a unor membri ai Guvernului nu se poate face decât după o consultare prealabilă a Preşedintelui, se prevede în proiectul de modificare a Constituţiei elaborat de Guvern.

Prevederea a fost introdusă la articolul 85 din Constituţie, care reglementează procedura de numire a Guvernului. Alineatul 2 al atricolului 85 prevede în prezent că "în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului,

Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului". Proiectul guvernamentalo-prezidenţial completează acest alineat cu o prevedere care dă de fapt întâietate preşedintelui în alegerea unui ministru, şI anume că propunerea premierului nu poate fi făcută decât după consultarea şefului statului.

O altă noutate este aceea că, în caz de vacanţă a funcţiei, interimatul la şefia statului va fi asigurat de preşedintele Camerei Reprezentanţilor. Acesta nu va putea însă nominaliza un prim-ministru, nu va putea dizolva Parlamentul şi nu va putea organiza un referendum.

De asemenea, în premieră, răspunderea penală a miniştrilor se va stabili prin lege organică, acum Constituţia stabilind că numai Senatul, Camera Deputaţilor sau Preşedintele au dreptul să ceară urmărirea penală a unui membru al Cabinetului.  

Administraţia Prezidenţială a anunţat că a primit propunerile Guvernului şI că şeful statului a transmis spre avizare Consiliului Legislativ textul proiectului de lege privind modificarea Constituţiei României, urmând ca după primirea avizului să înainteze Parlamentului proiectul de revizuire şi avizul Consiliului Legislativ. 

×
Subiecte în articol: politic