Propunerea primului ministru de revocare şi numire a unor membri ai Guvernului nu se poate face decât după o consultare prealabilă a Preşedintelui, se prevede în proiectul de modificare a Constituţiei elaborat de Guvern.
Prevederea a fost introdusă la articolul 85 din Constituţie, care reglementează procedura de numire a Guvernului. Alineatul 2 al atricolului 85 prevede în prezent că "în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului,
Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului". Proiectul guvernamentalo-prezidenţial completează acest alineat cu o prevedere care dă de fapt întâietate preşedintelui în alegerea unui ministru, şI anume că propunerea premierului nu poate fi făcută decât după consultarea şefului statului.
O altă noutate este aceea că, în caz de vacanţă a funcţiei, interimatul la şefia statului va fi asigurat de preşedintele Camerei Reprezentanţilor. Acesta nu va putea însă nominaliza un prim-ministru, nu va putea dizolva Parlamentul şi nu va putea organiza un referendum.
De asemenea, în premieră, răspunderea penală a miniştrilor se va stabili prin lege organică, acum Constituţia stabilind că numai Senatul, Camera Deputaţilor sau Preşedintele au dreptul să ceară urmărirea penală a unui membru al Cabinetului.
Administraţia Prezidenţială a anunţat că a primit propunerile Guvernului şI că şeful statului a transmis spre avizare Consiliului Legislativ textul proiectului de lege privind modificarea Constituţiei României, urmând ca după primirea avizului să înainteze Parlamentului proiectul de revizuire şi avizul Consiliului Legislativ.