x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Prima lege aprobata tacit

Prima lege aprobata tacit

04 Feb 2004   •   00:00

Camera Deputatilor a avut parte ieri de o premiera absoluta de dupa revizuirea Constitutiei - prima lege care a trecut prin procedura tacita, fara dezbateri si a carei "victima notabila" i-ar putea fi Victor Ponta, seful Corpului de Control al primului-ministru.

Proiectul legii de modificare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 64/2003 pentru stabilirea unor masuri privind organizarea structurilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, initiat de PD, a fost adoptat de catre Camera Deputatilor fara a fi dezbatut si votat in plen si in comisii. Adoptarea proiectului initiat de PD a fost posibila datorita prevederilor noii Constitutii. Articolul 75 al Constitutiei revizuite spune ca "prima Camera parlamentara sesizata cu privire la o initiativa legislativa trebuie sa se pronunte asupra ei in termen de 45 de zile. In cazul depasirii acestui termen se considera ca proiectul de lege a fost adoptat". Cele 45 de zile sunt socotite din momentul in care proiectul de lege primeste avizul Biroului Permanent si este trimis la comisii.
Legea initiata de democrat i prevede ca angajatii Corpului de control al primuluiministru, precum si cei ai Autoritatii Nationale de Control devin functionari publici si sunt obligati sa se supuna Statutului functionarului public. Conform statutului, functionarii publici nu au voie sa fie membri sau sa faca parte din conducerea unui partid politic. Proiectul legislativ urmeaza sa fie trimis la Senat care va decide definitiv in sensul aprobarii sau respingerii lui.
Cel mai vizat de acest proiect de lege este seful Corpului de control al primuluiministru, Victor Ponta, care in prezent este presedintele Tineretului Social Democrat, dar si vicepresedinte al PSD. "In cazul in care proiectul nostru va fi promulgat, Victor Ponta va fi obligat sa-si dea demisia din aceste functii politice, pentru a nu plana asupra sa suspiciuni ca apara interese partizane", a recomandat deputatul democrat Emil Boc.

Ponta ameninta cu o ordonanta
Victor Ponta s-a dovedit extrem de circumspect, considera nd ca o lege nu poate trece de Parlament fara a fi dezbatuta in plen si la comisii. "Daca va trece o asemenea aberatie vom da o ordonanta (Guvernul - n.r.) prin care sa abrogam legea PD. Eu voi mai fi in fruntea Corpului de control pana in noiembrie si mi se pare anormal sa se faca o lege pentru un singur om, adica pentru mine. Stiu ca Emil Boc si PD vor sa scape de mine. Oricum ma onoreaza faptul ca mi se da atata atentie, dar eu ii sfatuiesc pe democrati sa se ocupe de lucruri serioase. Eu sunt secretar de stat, sunt demnitar si am dreptul sa fac politica, dar daca va fi nevoie sa devin functionar public voi fi foarte fericit sa o fac", a mai declarat el. (DANA PICIU )

×
Subiecte în articol: politic lege