x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Procesul lui Tăriceanu poate începe

Procesul lui Tăriceanu poate începe

de Georgiana Ionita    |    29 Noi 2016   •   10:50
Procesul lui Tăriceanu poate începe

În plină campanie electorală, justiţia îi taie elanul preşedintelui Senatului. Instanţa Supremă a decis ieri începerea judecării pe fond în procesul în care Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Este vorba despre celebrul dosar al retrocedării Fermei Băneasa şi a unei suprafeţe din pădurea Snagov către pretinsul prinţ Paul Al României.

 

Tocmai când visa cu ochii deschişi la al doilea mandat de prim-ministru din carieră, liderul ALDE a primit ieri o veste proastă de la magistraţii Instanţei Supreme. Călin Popescu Tăriceanu va fi judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, după ce un judecător de cameră preliminară a constatat legalitatea rechizitoriului întocmit de procurorii DNA şi a respins toate cererile şi excepţiile formulate de avocaţii lui Tăriceanu în dosarul retrocedărilor ilegale. “Indiferent de ameninţările la care am fost şi sunt supus în continuare, îmi voi duce misiunea până la capăt, aşa cum mi-au cerut-o nenumăraţi cetăţeni în ultimii doi ani. La aceasta se adaugă misiunea rezultată din nominalizarea mea în unanimitate de către conducerea ALDE la funcţia de prim-ministru al României”, a reacţionat Tăriceanu. Decizia de ieri a Instanţei Supreme nu este însă una definitivă, iar liderul ALDE o va contesta în cursul zilei de astăzi.

 

DNA: A minţit la audieri

Preşedintele Senatului a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie pentru săvârşirea infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Potrivit DNA, Tăriceanu ar fi minţit sub jurământ la audierile din 15 aprilie de la sediul DNA Brașov și nu ar fi spus tot ce știe legat de dosar, îngreunând astfel ancheta și tragerea la răspundere a inculpaților. Tăriceanu le-a spus procurorilor că nu știa nimic despre retrocedarea terenurilor din Băneasa şi Snagov către Paul Al României, nici despre actele de vânzare-cumpărare a bunurilor și nici despre implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare. Liderul ALDE mai este acuzat și pentru că ar fi minţit în legătură cu relația pe care o avea cu inculpaţii Tal Silberstein, Dan Andronic, Remus Truică și despre întâlnirile şi discuţiile purtate cu aceştia.

 

Călin Popescu Tăriceanu, copreşedinte ALDE: Împrejurarea că decizia Camerei preliminare a fost anunţată azi, la mai puţin de două săptămâni de ziua votului, mă obligă la un comentariu extrajuridic. Nu mă voi lăsa intimidat de procurorii transformaţi în instrumentele ale luptei politice.

×