x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Proiect PD - Atotputernicia primarului general

Proiect PD - Atotputernicia primarului general

de Oana Stancu Zamfir    |    10 Ian 2006   •   00:00
Proiect PD - Atotputernicia primarului general

Bucurestenii ar putea sa nu mai voteze la urmatoarele alegeri decat un primar general, nu si primari de sector. Conform unor proiecte PD, acestia ar urma sa fie numiti de Consiliul General, la propunerea primarului Capitalei.

O comisie PD, coordonata de ministrul de Interne, Vasile Blaga, lucreaza in aceasta perioada, spun surse democrate, la un proiect de modificare a Legii alegerilor locale, precum si la o lege a Bucurestiului, conform carora primarul general al Capitalei ar urma sa capete puteri depline. Daca in mandatul 2000-2004 Traian Basescu a condus Capitala cu sase primari de sector apartinand PSD, iar in acest mandat trei dintre primarii de sector sunt din PNL, pe viitor, Capitala ar putea avea o singura culoare politica. Asta pentru ca alegerile pentru primarii de sector ar urma sa fie desfiintate, iar primarii, numiti de Consiliul General al Capitalei, la propunerea primarului general.

CONSILIUL MAJORITAR. In luna octombrie, la reuniunea de la Brasov a alesilor locali, liderii PD anuntau si alte modificari ale Legii alegerilor locale in aceeasi nota a "fortificarii" primarului general, acestuia pregatindu-i-se majoritatea in consiliu, chiar daca alegatorii nu au desemnat castigator si partidul lui. In studiu se afla doua variante. Prima dintre ele presupune ca, dupa victoria primarului, consiliul sa fie format 51% din consilierii partidului reprezentat de primar, iar restul, de 49%, sa se imparta intre celelalte partide in functie de rezultatele obtinute in scrutin. In cea de-a doua varianta, primarul candideaza cu o lista de sustinatori care vor obtine 33% din locurile din consiliu, restul, de 66%, impartindu-se intre partide, inclusiv cel din partea caruia a candidat primarul. In felul acesta el are sanse sa obtina tot peste 50% din consiliu. Pentru candidatul independent este gandita varianta listei independente de sustinatori.

La acea data, mai multi lideri ai Aliantei, precum primarul general Adriean Videanu si primarul Sectorului 3, Liviu Negoita, au confirmat pentru Jurnalul National intentia de a aduce aceste modificari legislatiei, aratand ca alegerea pe lista e difuza, fara responsabilitate directa, in timp ce primarului ii trebuie "forta sa-si aplice programul".

PNL OSTIL. Intentiile PD nu sunt insa pe placul PNL. "Primarii de sector trebuie alesi de cetateni, iar separatia Capitala - sectoare e functionala, nu trebuie modificat sistemul doar pentru ca in perioada 2000-2004 niste oameni nu s-au inteles", ne-a declarat ieri liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban. Liberalii se opun si unor prevederi din pachetul legilor administratie, precum cea legata de transformarea primarilor de sector in ordonatori secundari de credite, bugetul pentru tot Bucurestiul urmand a fi aprobat de catre Consiliul General.

×
Subiecte în articol: politic general primarului