x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Protocolul Aliantei nu se negociaza"

"Protocolul Aliantei nu se negociaza"

de Monica Iordache Apostol    |    10 Sep 2005   •   00:00
"Protocolul Aliantei nu se negociaza"

Liberalii au declansat oficial razboiul cu PD din cauza traseistilor de la Prahova. Joi seara, Delegatia Permanenta a PNL, reunita la Brasov, a adoptat o rezolutie prin care solicita PD sa respecte protocolul Aliantei, care interzice migratia politica de la un partid la altul.

Anuntul a fost facut chiar de presedintele liberal, Calin Popescu Tariceanu, care a evitat pana acum sa se pronunte public pe acest subiect. Tariceanu nu s-a aratat dispus sa negocieze cu PD vreo formula de compromis. "Nu cred ca protocolul Aliantei se negociaza. El se respecta", a declarat Tariceanu. El a recunoscut insa ca documentul pe care se bazeaza functionarea Aliantei D.A. are hibe. Tariceanu a admis acest lucru referindu-se la faptul ca protocolul interzice strict trecerea unor membri de la PNL la PD sau invers, fara sa precizeze ce se intampla daca eventuali demisionari trec printr-o perioada de independenta politica, asa cum se intampla acum in cazul grupului din jurul lui Florin Anghel, presedintele Consiliului Judetean Prahova. Surse liberale spun ca presedintele PNL a catalogat, in sedinta Delegatiei Permanente, intentia PD de a-i adopta pe demisionari doar ca un gest de "inamicitie" si s-a aratat convins ca nu se va ajunge la un razboi intre cele doua partide pe acest subiect.

OPOZITIE. Delegatia Permanenta a PNL a mai luat in discutie si principiile de reforma in administratia publica locala, inclusiv ideea votului uninominal pentru presedintii consiliilor judetene. Liberalii nu au luat insa o decizie, foarte multe voci ridicandu-se impotriva acestui nou sistem. "Daca vrem sa acordam o putere mai mare sefilor CJ, putem sa mergem pe vot uninominal, dar va fi mai greu sa se configureze o majoritate functionala in consilii", a explicat Tariceanu, dupa sedinta delegatiei. Ieri, liberalii s-au reunit in Congresul Ligii alesilor locali ai PNL, unde premierul a reluat subiectul legat de presedintii de consilii judetene. El a spus ca, in multe judete, acestia nu reprezinta rezultatul votului popular, ci au ajuns pe functii in urma "unui joc de culise favorizat de fosta putere". Tariceanu a mai anuntat si o noua lege a salarizarii functionarilor publici, "care sa asigure venituri stimulative" si o posibila majorare a plafonului de creditare pentru comunitatile publice locale, cu conditia ca acesti bani "sa nu fie deturnati spre cumpararea de masini si mobilier".

×
Subiecte în articol: politic