Patru lovituri au fost pregătite de PSD, la debutul campaniei electorale pentru alegerile locale din data de 27 septembrie, dintre care trei au fost administrate în cursul zilei de ieri. Prima este o plângere penală pe care conducerea social-democraților a depus-o la DNA, împotriva a trei membri ai Guvernului Orban, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, iar aseară, la Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului a fost înregistrată moțiunea de cenzură împotriva Executivului condus de Ludovic Orban. Votul, conform unor surse politice, urmează să fie dat pe 7 septembrie, în plină campanie electorală. Gabriela Firea a venit cu a treia lovitură, prezentându-și lista pentru Consiliul General al Municipiului București, listă deschisă de fostul premier, ex-membru al PNL, Petre Roman. Ultimul act al piesei politice puse în scenă, pentru această săptămână, de PSD, va avea loc vineri, când se va consuma congresul partidului, unde Marcel Ciolacu speră, cu șanse mari, să preia, definitiv, conducerea formațiunii, din echipa sa făcând parte și Gabriela Firea.
Prima lovitură a PSD a avut loc ieri dimineață, când, la DNA, a fost depusă o plângere penală, în care trei liberali, care fac parte și din Executivul condus de Ludovic Orban, sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat și folosirea influenței politice, în scopul obținerii de foloase necuvenite. Cei vizați sunt ministrul Dezvoltării Regionale, celebrul Ion Ștefan, zis „Grindă”, secretarul general adjunct al Guvernului, Costel Barbu, și fostul deputat PNL Virgil Guran, actual președinte al organizației Dâmbovița a formațiunii liberale și consilier de stat, pentru probleme de ordine publică și siguranța cetățeanului, al premierului Ludovic Orban.
Conform documentului ajuns în atenția procurorilor, cei trei sunt acuzați că, „uzând în mod ilicit de funcţiile deţinute în cadrul acestei entităţi politice, au iniţiat şi constituit o grupare al cărei unic scop este denaturarea procesului electoral, prin exercitarea de presiuni, ameninţări şi acte de şantaj - direct sau indirect - asupra membrilor Partidului Social Democrat ce deţin calitatea de primari sau consilieri, în vederea determinării acestora să-şi părăsească entitatea politică, respectiv PSD - formaţiune politică din partea căreia au candidat şi obţinut încrederea electoratului în anul 2016 şi din care încă fac parte - şi să candideze în viitorul scrutin din postura de membrii PNL”.
Moțiunea, semnată de trei partide și cu promisiune de vot din partea lui Ponta
A doua lovitură administrată de PSD rivalilor de la PNL s-a consumat aseară, la ora 18.00, când, la Birourile Permanente Reunite ale celor două Camere ale Parlamentului a fost depusă și înregistrată moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Orban. Conform unor surse politice, social-democrații au stabilit un calendar strict al acestui demers, în sensul că, deși moțiunea a fost depusă în sesiune extraordinară, dezbaterea și votul vor avea loc în prima săptămână a lunii septembrie, până pe data de 7, în sesiune ordinară. Textul moțiunii poartă semnăturile a 205 parlamentari de la PSD, ALDE și PPUSL. Deși nu au semnat-o, parlamentarii Pro România vor vota pentru demiterea Guvernului Orban, lucru confirmat de Victor Ponta.
Pentru prima dată de la apariția zvonurilor că PSD va depune o moțiune de cenzură, Ludovic Orban se arată îngrijorat. Ieri, premierul a declarat că va negocia cu toate partidele pentru a rămâne la putere. Orban spune că nu se poate depune o moțiune de cenzură în vacanța parlamentară și că ia în calcul să sesizeze CCR. „E o chestiune de gâgă. Probabil au vrut să depună înainte de Congres”, acuză premierul. „Vor să pună mâna pe putere și să fure la alegerile parlamentare. Românii nu mai doresc parlamentarii născuți din pixul lui Dragnea și alți parlamentari care au făcut praf România”, a declarat, vizibil iritat, Ludovic Orban.
Congresul din 22 închide cercul
Ultima lovitură de campanie a acestei săptămâni este congresul PSD, pentru 22 august, care s-ar putea desfășura online, din cauza restricțiilor privind întrunirile publice. Echipa lui Marcel Ciolacu îi conține pe Sorin Grindeanu și Gabriela Firea, care candidează pentru funcția de vicepreședinți. Acest lucru ar putea mobiliza electoratul de stânga, mai ales că, odată cu succesul moțiunii de cenzură depuse, PSD ar urma să facă și o propunere de prim-ministru. Acesta nu este membru de partid, ci este, conform lui Marcel Ciolacu, un profesionist cunoscut, care are sarcina de a forma un guvern care să organizeze alegerile locale și parlamentare.