După ce Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Miron Mitrea au pierdut poziţii in PSD prin aranjamente şi puciuri, Mircea Geoană pare să se indrepte şi el către un final asemănător. In partid se dezbate intens debarcarea sa din funcţie, iar unul dintre scenariile discutate este inlocuirea acestuia cu o conducere colectivă.
Din această conducere colectivă, discutată de opozanţii lui Geoană, atăt la nivel de parlamentari, căt şi la nivel de preşedinţi de organizaţii, ar urma să facă parte foştii preşedinţi ai partidului, Ion Iliescu şi Adrian Năstase, actuali vicepreşedinţi, ca Ioan Rus sau Cristian Diaconescu, precum şi fostul secretar general, Miron Mitrea, şi actualul, Titus Corlăţean. Potrivit unor surse din partid, o astfel de conducere ar avea mandat fie pănă in primăvară, cănd va fi organizat un congres extraordinar pentru desemnarea noii conduceri a PSD, fie pănă după alegerile parlamentare de anul viitor. Pentru instalarea conducerii colective, susţin sursele citate, se urmăreşte forţarea demisiei lui Mircea Geoană din poziţia de lider al partidului şi nu debarcarea lui intr-un congres extraordinar. "Mircea Geoană va trebui să işi dea demisia. Este inconsecvent, a făcut multe greşeli şi şi-a făcut un obicei din a-i asmuţi pe unii din partid impotriva altora. Această situaţie nu mai poate continua", ne-a declarat unul dintre parlamentarii PSD. Intrebat cum va fi "convins" Geoană să-şi dea demisia, acesta ne-a răspuns: "Sunt preşedinţi de organizaţii care il vor convinge". Cănd? "Este posibil pănă la europarlamentare." Un astfel de scenariu de a-i forţa măna lui Mircea Geoană să plece de la vărful PSD ar putea avea loc la un eventual Consiliu Naţional. Zilele trecute, Miron Mitrea, dar şi alţi parlamentari pesedişti, au invocat ideea convocării unui Consiliu Naţional extraordinar in care ar trebui să se tranşeze chestiunea moţiunii de cenzură, dar şi situaţia tulbure din partid.
EXPERIENŢĂ. Deşi teoria debarcării lui Geoană şi inlocuirea lui cu o conducere colectivă este doar la stadiul de discuţie, punerea ei in aplicare ar insemna un nou puci in PSD, după multe altele petrecute in răndul social-democraţilor in ultimii ani. In 2005, victima jocurilor de culise şi a aranjamentelor a fost Ion Iliescu. Adrian Năstase a refuzat atunci să intre in competiţia pentru şefia partidului pentru a-i face loc fostului preşedinte, care fusese invitat, la Congresul extraordinar din august 2004, să se intoarcă in fruntea PSD. Deşi cotat cu prima şansă, Ion Iliescu a pierdut in urma jocurilor făcute de Grupul de la Cluj şi de Viorel Hrebenciuc, postul de preşedinte al partidului fiindu-i oferit preferatului Mircea Geoană. La inceputul anului 2006 a avut loc decapitarea lui Năstase. Implicat in scandalul "mătuşa Tamara", preşedintele executiv al PSD de la acel moment a fost forţat să se autosuspende pe motiv de prejudicii de imagine aduse partidului şi a rămas definitiv fără funcţie in "noaptea cuţitelor lungi" de la Hotelul Confort. Geoană, Hrebenciuc, Grupul de la Cluj, Miron Mitrea au reuşit atunci să impună un vot pentru demisia lui Năstase şi, implicit, pentru marginalizarea lui in partid. La Congresul extraordinar al PSD din decembrie 2006 s-a derulat un nou episod al inţelegerilor din partid. Geoană a reuşit să-şi păstreze funcţia, in ciuda unei răceli cu Grupul de la Cluj, insă cel care a pierdut a fost Miron Mitrea. Contracandidatul său, Titus Corlăţean, a reuşit să căştige postul de secretar general al partidului, lăsăndu-l perplex pe Mitrea, cotat drept favorit in cursa pentru această poziţie. Victoria lui Corlăţean a fost pusă pe seama aceluiaşi Grup de la Cluj, dornic să scape de Miron Mitrea din conducerea partidului, iar Geoană pare să nu fi fost străin de cele intămplate. In septembrie 2007, ţintă a aranjamentelor in PSD este Mircea Geoană - protagonist principal al scenariilor privind schimbarea din funcţie. Un cuvănt greu de spus vor avea povestea moţiunii de cenzură şi rezultatele PSD in alegerile europarlamentare.