x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD - Partidul puciurilor

PSD - Partidul puciurilor

de Lavinia Dimancea    |    13 Sep 2007   •   00:00
PSD - Partidul puciurilor

După ce Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Miron Mitrea au pierdut poziţii in PSD prin aranjamente şi puciuri, Mircea Geoană pare să se indrepte şi el către un final asemănător. In partid se dezbate intens debarcarea sa din funcţie, iar unul dintre scenariile discutate este inlocuirea acestuia cu o conducere colectivă.


Din această conducere colectivă, discutată de opozanţii lui Geoană, atăt la nivel de parlamentari, căt şi la nivel de preşedinţi de organizaţii, ar urma să facă parte foştii preşedinţi ai partidului, Ion Iliescu şi Adrian Năstase, actuali vicepreşedinţi, ca Ioan Rus sau Cristian Diaconescu, precum şi fostul secretar general, Miron Mitrea, şi actualul, Titus Corlăţean. Potrivit unor surse din partid, o astfel de conducere ar avea mandat fie pănă in primăvară, cănd va fi organizat un congres extraordinar pentru desemnarea noii conduceri a PSD, fie pănă după alegerile parlamentare de anul viitor. Pentru instalarea conducerii colective, susţin sursele citate, se urmăreşte forţarea demisiei lui Mircea Geoană din poziţia de lider al partidului şi nu debarcarea lui intr-un congres extraordinar. "Mircea Geoană va trebui să işi dea demisia. Este inconsecvent, a făcut multe greşeli şi şi-a făcut un obicei din a-i asmuţi pe unii din partid impotriva altora. Această situaţie nu mai poate continua", ne-a declarat unul dintre parlamentarii PSD. Intrebat cum va fi "convins" Geoană să-şi dea demisia, acesta ne-a răspuns: "Sunt preşedinţi de organizaţii care il vor convinge". Cănd? "Este posibil pănă la europarlamentare." Un astfel de scenariu de a-i forţa măna lui Mircea Geoană să plece de la vărful PSD ar putea avea loc la un eventual Consiliu Naţional. Zilele trecute, Miron Mitrea, dar şi alţi parlamentari pesedişti, au invocat ideea convocării unui Consiliu Naţional extraordinar in care ar trebui să se tranşeze chestiunea moţiunii de cenzură, dar şi situaţia tulbure din partid.


EXPERIENŢĂ.
Deşi teoria debarcării lui Geoană şi inlocuirea lui cu o conducere colectivă este doar la stadiul de discuţie, punerea ei in aplicare ar insemna un nou puci in PSD, după multe altele petrecute in răndul social-democraţilor in ultimii ani. In 2005, victima jocurilor de culise şi a aranjamentelor a fost Ion Iliescu. Adrian Năstase a refuzat atunci să intre in competiţia pentru şefia partidului pentru a-i face loc fostului preşedinte, care fusese invitat, la Congresul extraordinar din august 2004, să se intoarcă in fruntea PSD. Deşi cotat cu prima şansă, Ion Iliescu a pierdut in urma jocurilor făcute de Grupul de la Cluj şi de Viorel Hrebenciuc, postul de preşedinte al partidului fiindu-i oferit preferatului Mircea Geoană. La inceputul anului 2006 a avut loc decapitarea lui Năstase. Implicat in scandalul "mătuşa Tamara", preşedintele executiv al PSD de la acel moment a fost forţat să se autosuspende pe motiv de prejudicii de imagine aduse partidului şi a rămas definitiv fără funcţie in "noaptea cuţitelor lungi" de la Hotelul Confort. Geoană, Hrebenciuc, Grupul de la Cluj, Miron Mitrea au reuşit atunci să impună un vot pentru demisia lui Năstase şi, implicit, pentru marginalizarea lui in partid. La Congresul extraordinar al PSD din decembrie 2006 s-a derulat un nou episod al inţelegerilor din partid. Geoană a reuşit să-şi păstreze funcţia, in ciuda unei răceli cu Grupul de la Cluj, insă cel care a pierdut a fost Miron Mitrea. Contracandidatul său, Titus Corlăţean, a reuşit să căştige postul de secretar general al partidului, lăsăndu-l perplex pe Mitrea, cotat drept favorit in cursa pentru această poziţie. Victoria lui Corlăţean a fost pusă pe seama aceluiaşi Grup de la Cluj, dornic să scape de Miron Mitrea din conducerea partidului, iar Geoană pare să nu fi fost străin de cele intămplate. In septembrie 2007, ţintă a aranjamentelor in PSD este Mircea Geoană - protagonist principal al scenariilor privind schimbarea din funcţie. Un cuvănt greu de spus vor avea povestea moţiunii de cenzură şi rezultatele PSD in alegerile europarlamentare.


Tabăra lui Geoană

In faţa ameninţărilor opozanţilor lui Geoană, apropiaţii liderului PSD trec şi ei la represalii. Primii luaţi in vizor sunt Ion Iliescu şi Adrian Năstase, ca membri ai organizaţiei Sector 1 Bucureşti şi cunoscuţi drept critici ai moţiunii de cenzură. Liderul organizaţiei, Dan Tudorache, a fost mandatat marţi seară să solicite in Comitetul Executiv Naţional de săptămăna viitoare sancţionarea cu pănă la excluderea din partid a parlamentarilor PSD care nu semnează sau votează moţiunea de cenzură. Preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, fidel lui Geoană şi participant la luarea deciziei, a spus că mandatul nu-i vizează pe Iliescu şi Năstase, dar a arătat că cei doi nu işi pot permite să nu voteze moţiunea de cenzură. Intrebat dacă este vorba de un şantaj, Vanghelie a negat: "Nu este şantaj, se pune problema de munca oamenilor, iar parlamentarii au ajuns acolo cu munca oamenilor din această sală (sala in care s-a ţinut şedinţa organizaţiei PSD Sector 1 - n.r.). Votul oamenilor de aici este mai important şi decăt Ion Iliescu, şi decăt Adrian Năstase şi decăt Mircea Geoană".


Scenarii pe marginea moţiunii

După ce Ion Iliescu a lansat ideea că există posibilitatea ca moţiunea de cenzură să nu fie depusă, liderul PSD, Mircea Geoană, a admis şi el acest lucru. El a declarat marţi seara, la Realitatea TV, că există 5% şanse ca moţiunea să nu mai fie depusă, şi asta in cazul in care va fi identificată o formulă parlamentară majoritară. Geoană a explicat că social-democraţii sunt interesaţi "in găsirea unei formule stabile de majoritate parlamentară care să dea un guvern mai bun, mai competent şi cu un program care să-mi răspundă", in care nu ar trebui să intre automat şi oameni de la PSD. Dacă moţiunea trece, a arătat liderul PSD, se va intra pe logica formării unui nou guvern, in care "partidul cel mai mare din Parlament (n.r. - PSD) are un drept, pe care preşedintele poate să-l respecte sau nu". "Dacă există posibilitatea de a forma o majoritate care să poată să ducă la bun sfărşit proiectul cu pensiile, devansarea legii pensiilor de care am vorbit, subvenţii pentru agricultură, probleme legate de absorbţia de fonduri europene, burse pentru studenţi, alocaţii pentru copii, spun că in acest moment riscul de a intra la guvernare este mai mic decăt in alte situaţii. Deci, preferinţa mea ca lider de partid este opoziţia, dar in acest moment nu există posibilitate de a forma vreo majoritate in Romănia fără PSD. Sunt şansa şi blestemul nostru", a spus Geoană.

×