x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD şi PNL, împotriva Guvernului Boc 4

PSD şi PNL, împotriva Guvernului Boc 4

de Monica Iordache Apostol    |    Adriana Duţulescu    |    22 Dec 2009   •   00:00

Guvernul Boc 4 va primi mâine votul de învestitură din partea Parlamentului, după ce astăzi fiecare ministru propus va fi audiat în comisiile de specialitate.



Deşi PNL şi PSD şi-au anunţat intenţia de a vota împotriva miniştrilor propuşi de Emil Boc, acesta a reuşit să strângă 240 de parlamentari pe al căror gir se bazează, numărul minim de voturi necesar învestirii guvernului fiind 236.

Liberalii au stabilit ieri în şedinţa BPC al partidului că vor vota împotriva noului Cabinet. Liderul PNL, Crin Antonescu, l-a acuzat pe Emil Boc de sfidare, pentru faptul că se prezintă în Parlament cu un guvern cu puţine schimbări, după ce a fost demis de o moţiune de cenzură. "PNL şi parlamentarii săi vor vota împotriva acestui guvern din motive multiple, între care cel mai important, pe care l-am prezentat deja, acela că socotim o sfidare la adresa principiilor constituţionale, la adresa parlamentarismului, învestirea unui guvern cu acelaşi premier şi o bună parte din miniştrii care făceau parte dintr-un guvern care a căzut printr-o moţiune de cenzură", a declarat Antonescu. Totuşi, în comisiile permanente, parlamentarii PNL ar putea avea clemenţă pentru unii dintre miniştrii propuşi de UDMR, în virtutea colaborării pe care au avut-o până acum cu reprezentanţii Uniunii. Liberalii s-au distrat însă în şedinţele de partid făcând mişto de fostul lor coleg, Cristian Boureanu. "Propun să-l votăm pe Sebastian Vlădescu drept răsplată pentru prestaţia lui Boureanu din campania electorală", a dat tonul miştourilor un deputat PNL, în timpul şedinţei grupului parlamentar al PNL. Liberalii l-au ironizat pe fostul lor coleg, pentru că în 2005 a intrat în conflict cu fostul premier Tăriceanu pentru că l-a pus ministru de Finanţe pe Sebastian Vlădescu, naşul său de cununie, care a avut o relaţie cu fosta soţie a lui Boureanu, iar acum la PD-L i se întâmplă exact acelaşi lucru. Surse din PSD, citate de Mediafax, au arătat că şi parlamentarii social-democraţi vor încerca, la audierile miniştrilor de astăzi, să scoată în evidenţă punctele vulnerabile ale acestora şi să voteze, de principiu, împotriva avizului favorabil.

CALENDARUL LUI BĂSESCU

Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a trimis ieri o scrisoare conducerilor Camerei Deputaţilor şi Senatului în care precizează că, pentru a putea redeschide finanţarea externă a României, este necesar ca instituţiile statului să se încadreze într-un calendar de lucru până la mijlocul lunii februarie 2010. Traian Băsescu arată că până la 23 decembrie 2009 ar trebui acordat votul de încredere şi numit noul Guvern, iar până la 26-29 decembrie 2009 să fie depuse în Parlament proiectele de buget elaborate de către Guvern. Totodată, şeful statului arată că până la 16 ianuarie 2010 ar trebui dezbătute şi aprobate Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru ca acestea să fie publicate în Monitorul Oficial al României în intervalul 16-19 ianuarie 2010, când ar trebui invitate echipele UE, a Băncii Mondiale şi a FMI în România.

×
Subiecte în articol: politic