x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD şi PNL nu reeditează "succesul" Johannis

PSD şi PNL nu reeditează "succesul" Johannis

de Monica Iordache Apostol    |    12 Iul 2010   •   00:00
PSD şi PNL nu reeditează "succesul" Johannis
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul National

PSD nu ia în calcul o guvernare comună cu PNL. Declaraţia a fost făcută de preşedintele PSD, Victor Ponta, la Antena 3, întrebat fiind dacă ar putea guverna cu PNL. "E o ipoteză pe care n-o exclud, dar pe care noi nu o luăm în calcul", a răspuns liderul PSD. El a adăugat că vorbeşte totuşi "aceeaşi limbă" cu liderul PNL, Crin Antonescu, iar grupurile parlamentare ale PNL şi PSD îşi coordonează acţiunile.



Deşi Crin Antonescu şi Mircea Geoană, fostul preşedinte PSD, au reuşit în toamna anului trecut, să înjghebeze o alianţă care să ducă la căderea Guvernului Boc II şi la alegerea unui prim-ministru - Klaus Johannis, şansele ca PNL şi PSD să reediteze "succesul" sunt destul de mici. Victor Ponta vede PNL mai mult ca o alternativă la PSD, şi nu ca un partener de guvernare. "Nu văd posibilă o guvernare comună cu PNL. Am toată convingerea că PNL este sigurul partid adevărat de dreapta şi are soluţii de dreapta. Oamenii trebuie să aleagă între ceea ce propunem noi şi ceea ce propun liberalii", a declarat ieri Ponta, după şedinţa BPN al PSD.

Într-o discuţie la Antena 3, liderul liberal Crin Antonescu a catalogat drept "prematură" vreo discuţie referitoare la o guvernare comună cu PSD şi a afirmat că până acum social-democraţii "au refuzat constant ideea unui guvern alternativ care să îşi asume răspunderea în acest moment, dacă Guvernul Boc ar fi înlăturat printr-o moţiune de cenzură". Antonescu ar fi vrut că PNL şi PSD să formeze o alternativă la guvernare înaintea alegerilor din 2012 şi a unor eventuale anticipate, pentru a da "nişte răspunsuri la problema cu FMI, la problema deficitului bugetar, la problema unor opţiuni de politică economică şi bugetar". În schimb, Victor Ponta repetă că PSD nu va intra la guvernare decât în urma unor alegeri şi promite o ofertă de guvernare la 16 octombrie şi alegeri anticipate în primăvara lui 2011. Despre anticipate şi suspendarea lui Traian Băsescu au vorbit tot în contradictoriu cei doi lideri.

În timp ce lui Ponta anticipatele i se par singura soluţie, Antonescu recunoaşte că opoziţia nu are nici majoritate, nici strategie, nici "linie de acţiune coerentă" care ar putea duce la alte alegeri. "Numai pe baza unei platforme minimale de acţiune se poate încerca adăugarea unui alt grup de parlamentari sau bascularea majorităţii, transformarea actualei opoziţii în majoritate numerică în Parlament. Fără această majoritate nu putem vorbi nici de suspendare, nici de anticipate şi nici de o altă guvernare", a declarat Antonescu. Cât despre suspendarea lui Traian Băsescu, Antonescu o vede necesară în orice moment, iar Ponta nici nu vrea să vorbească despre aşa ceva.

×
Subiecte în articol: politic