Premierul Dacian Cioloş şi-a numit duminică membrii cabinetului pe care vrea să îl conducă.
Subiectul a fost dezbătut în ediţia de duminică a emisiunii "Punctul de Întâlnire", realizată de Radu Tudor, la Antena 3.
Europarlamentarul Norica Nicolai a explicat că guvernul pare să fie un experiment: "Mi-aş fi dorit să începem cu un Guvern aşa cum l-a cerut strada - transparenţă şi proiect politic. Proiect politic nu am văzut, am auzit că au fost 10 puncte prezentate la PSD de domnul Cioloş. Cred că strada ar fi fost mai interesată nu de figuri, ci de proiectul politic. Pe care nu îl văd. Probabil că este un proiect politic de avarie. Nu cred că acest Guvern va face ceva până la alegerile de anul viitor, este un an de final de mandat, cu două rânduri de alegeri, în care unii oameni, care nu au condus nimic niciodată, vor avea probleme de adaptare. Una este să vii de pe stradă, în blugi şi alta este să conduci un minister. În aceste condiţii, daţi-mi voie să cred că suntem în faţa unui experiment."
Fost ministru al Culturii, Daniel Barbu, a explicat că guvernul reprezintă un grav atentat la democraţia din România: "Am făcut un apel către toţi independenţii posibili, imaginari, din ţară, să nu se lase antrenaţi în această aventură nedemocratică. Dincolo de calitatea personală a unora din cabinet, dincolo de ridicolul unor prezenţe, cum este doamna Guseth, care ne califica pe unii dintre noi ca "mineri", sunt şi oameni de bună calitate, o cunosc pe doamna Moarcăş, un jurist absolut eminent, mă mir că a acceptat să intre, o profesionistă desăvârşită. Dar esenţial este că ne aflăm în faţa unei schimbări de paradigmă. O abandonare a democraţiei. E inacceptabil, pentru că grupurile parlmentare sunt puternice. Rămâne de văzut cum se vor comporta ambele grupuri. Deci este o lovitură la adresa Parlamentului, sigur, favorizată de cele mai puternice două partide, de care Klaus Iohannis a profitat pentru a schimba regimul. Guvern tehnocrat, următorul pas - Parlament tehnocrat. Acest Guvern în sine este un grav atentat la calitatea democraţiei româneşti."
Încă preşedinte al TSD, Mihai Sturzu a explicat că guvernul este o "păcăleală": "Nu cred că PSD îşi pune problema acum. Tocmai vin de la CEX, în care energia supremă era înspre susţinerea Guvernului. Eu nu pot să exprim punctul de vedere al PSD, pentru că eu nu cred în el. Eu am fost la cele mai recente proteste, în stradă, ca să înţeleg ce vor să transmită. 30.000 de oameni în Bucureşti credeam că au dat semnalul resetării societăţii. M-am întâlnit acolo în stradă cu antreprenori, artişti şi toţi spuneau că nu mai vor să trăiască în bula lor de fericire. Eu am crezut atunci că clasa politica a înţeles mesajul nevoii de resetare. Ce vreau eu să spun este că acest Guvern, dincolo de analiza fiecărui personaj în parte, mie mi se pare că este o păcăleală pe care clasa politică a făcut-o oamenilor care acum câteva săptămâni erau în stradă. Pentru că fiecare partid are câte un reprezentant acolo. Este un guvern de uniune naţională a tuturor intereselor partidelor din România. Din păcate, eu spun că anul viitor va fi un an în care aceste partide vor da din nou faţă cu aceste voci ale societăţii nemulţumite."