x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Raport favorabil în Comisia Juridică la proiectul prin care Guvernul poate emite ordonanţe în vacanţa parlamentară

Raport favorabil în Comisia Juridică la proiectul prin care Guvernul poate emite ordonanţe în vacanţa parlamentară

de Agerpres    |    03 Iun 2014   •   16:43
Raport favorabil în Comisia Juridică la proiectul prin care Guvernul poate emite ordonanţe în vacanţa parlamentară

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a adoptat marţi raport de admitere la proiectul de lege prin care Guvernul poate legifera prin ordonanţe pe timpul vacanţei parlamentare.

"E un lucru uzual ca în perioada vacanţelor parlamentare să se abiliteze Guvernul să emită ordonanţe în anumite domenii pe teme care ţin de Parlament, pentru a nu bloca activităţile în derulare. Tot ceea ce e prevăzut în programul de guvernare nu poate avea vacanţă pe perioada vacanţei parlamentare, să pună stop şi să reluăm în septembrie. Sunt multe activităţi în derulare care nu pot fi întrerupte. Guvernul doreşte ca pe perioada vacanţei parlamentare să nu fie vacanţă şi pentru activităţile lui", a afirmat preşedintele Comisie juridice, Bogdan Ciucă.

El a precizat că Guvernul are la dispoziţie "acest instrument rapid şi util"- (n.r. abilitarea de emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare).

"Întrucât, potrivit art. 66 alin. (1) din Constituţie, prima sesiune parlamentară ordinară a anului 2014 se încheie la sfârşitul lunii iunie, Guvernul a elaborat proiectul de lege prin care, la propunerea ministerelor interesate, se solicită Parlamentului abilitatea pentru legiferare prin ordonanţe simple, pe perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a legii şi începutul celei de-a doua sesiuni parlamentare a anului 2014", se arată în expunerea de motive.

Prin proiectul de lege sunt stabilite domeniile în care Guvernul va putea emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare din iulie - august 2014. Domeniile sunt: finanţe publice şi economie, dezvoltare regională, administraţie publică, apărare naţională şi afaceri interne, sănătate, muncă şi protecţie socială, agricultură şi mediu, fonduri europene, justiţie, educaţie şi cercetare, transporturi şi infrastructură, prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

"În conformitate cu prevederile art. 115 alin. (3) din Constituţie, în proiectul de lege se prevede că ordonanţele emise de Guvern vor fi supuse spre aprobare Parlamentului, potrivit procedurii legislative, până la începutul celei de-a doua sesiuni parlamentare a anului 2014. Nerespectarea termenului atrage încetarea efectelor ordonanţei", se mai spune în expunerea de motive.

Raportul de admitere al Comisiei juridice pentru proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare va fi supus dezbaterii plenului Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

×
Subiecte în articol: vacanta parlamentara ordonanţa