x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reducerea CAS, aprobată de Guvern

Reducerea CAS, aprobată de Guvern

18 Iun 2014   •   15:13
Reducerea CAS, aprobată de Guvern

Proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale a fost aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri, au declarat, pentru Agerpres, surse oficiale.

Premierul Victor Ponta a anunţat dezbaterea acestui proiect la începutul şedinţei Executivului.

"Vreau să plece la Parlament cât mai repede. Senatul... mi-au comunicat că aşteaptă proiectul. Îl dezbat în procedura cea mai rapidă şi îl adoptă, iar Camera Deputaţilor la începutul lunii iulie va avea oricum o sesiune extraordinară pentru a aproba ratificarea Acordului de Asociere între Moldova şi Uniunea Europeană şi atunci îl adoptă şi Camera Deputaţilor. Deci, poate pleca la preşedinte pentru promulgare", a spus premierul, care a precizat că CAS reprezintă "o măsură foarte bună, cerută de mult timp de toate partidele politice".

"Unele, după ce am fost noi de acord, nu mai sunt ele de acord, dar e treaba lor. Avem, şi am discutat clar cu instituţiile financiare internaţionale, ne încadrăm clar în toate obligaţiile pe care ni le-am asumat. Am fost un Guvern mai bun gospodar şi avem nişte bani puşi de-o parte pentru această reducere. Important este ca mai departe, prin toate măsurile fiscal-bugetare şi de combatere a evaziunii fiscale să facem această măsură sustenabilă, pe termen lung", a mai spus premierul.

Reducerea CAS ne duce pe locul doi în regiune
Reducerea contribuţiilor sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale la angajatori, de la 20,8% în prezent la 15,8% din fondul de salarii realizate, ar plasa România pe locul doi în regiune din prisma celor mai mici costuri cu asigurările sociale (pentru pensie), după Slovacia, unde contribuţia angajatorilor pentru pensii se ridică la 14%, potrivit unui studiu realizat de compania externalizare şi consultanţă de afaceri Accace.
“Reducerea cotei CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, aplicabilă începând cu 1 octombrie, este cu atât mai îmbucurătoare cu cât nu va atrage după sine majorarea altor taxe şi impozite sau modificarea plafonului maxim la care aceasta se aplică acum, potrivit declaraţiilor oficialilor. Angajatorii vor privi astfel modificarea ca pe un real pas înainte în a echilibra nivelul contribuţiilor sociale al României cu cel al celorlaltor ţări din regiune”, a declarat Maria Cojocariu, payroll manager (manager salarizare) Accace în România. Aceasta a explicat că în prezent, pentru un angajat cu un salariu brut de 1.000 lei, angajatorii din România plătesc CAS în valoare de 208 lei, urmând ca, după aplicarea reducerii cotei cu 5%, aceştia să plătească 158 lei.
După Slovacia, în cadrul topului costurilor cu asigurările sociale în regiune se situează Polonia, cu o contribuţie de 16,26%, urmată de Cehia, cu 21,5%, în timp ce Ungaria aplică o cotă de 27% reţinută angajatorilor pentru plata pensiilor.  (Daniela Ivan)


×
Subiecte în articol: cas reducere cas