x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Referendum: Ordonanţă respinsă

Referendum: Ordonanţă respinsă

de Monica Iordache Apostol    |    04 Noi 2009   •   00:00

Ordonanţa pe baza căreia va fi organizat referendumul cerut de preşedintele Traian Băsescu a fost respinsă ieri şi de Camera Deputaţilor, lăsând hotărârile Guvernului fără bază legală.

Decizia parlamentarilor provoacă, teoretic, anularea tuturor măsurilor de organizare a referendumului, dar acest lucru nu se poate întâmpla decât după publicarea ei în Monitorul Oficial, iar metode pentru a întârzia apariţia în Monitorul Oficial sunt destule: o contestare la Curtea Constituţională de PD-L a Legii de respingere a ordonanţei şi o cerere de reexaminare a legii venită din partea preşedintelui.

"Până pe 22 noiembrie nu va apărea în Monitorul Oficial", a estimat deputatul PNL Mihai Voicu, explicând că, în acest moment, efectul juridic al respingerii ordonanţei este zero.

Dacă totuşi va apărea, Guvernul ar fi obligat să anuleze toate hotărârile de până acum şi să facă secţii separate de vot, a mai spus Voicu. Respingerea ordonanţei a fost aprobată de deputaţi cu 198 de voturi pentru şi 83 împotrivă. O decizie similară a fost luată şi de Senat. Actul normativ impunea Parlamentului să dea în 20 de zile un aviz cererii preşedintelui de a se organiza referendum şi prevedea că votarea se va face în aceaşi secţii organizate pentru prezidenţiale.

×
Subiecte în articol: politic