x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reincriminarea calomniei si insultei / CRP: "O decizie rusinoasa"

Reincriminarea calomniei si insultei / CRP: "O decizie rusinoasa"

de Violeta Fotache    |    05 Feb 2007   •   00:00

"Clubul Roman de Presa (CRP) a luat act de publicarea pe pagina de internet a Curtii Constitutionale (CC) a Deciziei 62 din 2007, care, prin efect, reincrimineaza calomnia si insulta."

Printr-un comunicat de presa semnat de Consiliul de Onoare, CRP a catalogat aceasta decizie ca rusinoasa, avand "motivatiile specifice unui stat autoritar si unei gandiri retrograde privind Dreptul". CRP i-a acuzat pe membrii CC care au votat in favoarea acestei decizii ca nu au fost impartiali si nu au respectat Constitutia, obligatii stipulate in articolul 64 din Legea de functionare a acestei instante. In sprijinul acestei acuzatii, CRP a invocat faptul ca membrii CC "au analizat unilateral chestiunea raportului intre libertatea de exprimare si demnitatea umana, cu rezultatul paradoxal al aruncarii in derizoriu a oricarei decizii adoptate in domeniul Dreptului civil". Un alt argument invocat de CRP se refera la atributiile acestei Curti, instanta care trebuie sa decida daca o prevedere incalca sau nu Constitutia, dar "nu are drept de legiferare pozitiva, rezervat prin legea fundamentala, la art. 61, alin. (1), exclusiv Parlamentului".

CERERE. Motiv pentru care CRP solicita plenului CC sa "constate incetarea mandatului de judecator al acestei institutii pentru acei membri care au votat in favoarea acestei decizii", potrivit art. 67 din Legea 47/1992, privind organizarea si functionarea Curtii.

PAS INAPOI. Reporteri fara Frontiere (RSF) si Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) au reactionat ieri, exprimandu-si consternarea fata de decizia CC, pe care o considera "un semnificativ pas inapoi", la doar cateva saptamani dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. "Dreptul la libera exprimare este esential pentru buna functionare a unei societati democratice. (...) Dezincriminarea delictelor de presa in intreaga Europa este mai necesara ca niciodata", atentioneaza cele doua organizatii, cerand autoritatilor romane sa faca tot ceea ce le este in putinta pentru a gasi un mod constitutional de a garanta libertatea presei.

×
Subiecte în articol: politic