x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Remaniere - PNL a facut "lista neagra"

Remaniere - PNL a facut "lista neagra"

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    29 Iun 2005   •   00:00

Inceputul lunii iulie ar putea aduce schimbari in Guvern. Printre numele vehiculate in cazul unei remanieri se numara ministrii liberali Mircea Cinteza, Ionut Popescu si democratii Gheorghe Seculici, Ene Dinga, Sulfina Barbu si Gheorghe Dobre.

Inceputul lunii iulie ar putea aduce schimbari in Guvern. Liberalii, cel putin, intentioneaza ca, la sedinta de saptamana viitoare a Delegatiei Permanente, sa ii solicite premierului Tariceanu o analiza a activitatii ministrilor liberali pentru primele sase luni de mandat. Cel putin asa a declarat ieri purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu. "Daca vor exista argumente pentru schimbarea unora dintre ei, Delegatia Permanenta ii va solicita premierului Tariceanu inlocuirea ministrilor neperformanti", a mai declarat Nicolaescu. El a indicat si limita de timp in care partidul s-ar putea descotorosi de anumiti ministri. "Daca sedinta Delegatiei Permanente va avea loc pe 7 iunie, atunci pana la sfarsitul primei decade a lunii se vor putea face si eventuale cereri de inlocuire", a mai spus el.

NEMULTUMIRI. Surse din cadrul Aliantei PNL-PD spun ca doi ministri liberali se confrunta cu nemultumirile colegilor de partid. Este vorba de ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, si ministrul Finantelor, Ionut Popescu. Daca primului i se reproseaza proasta gestionare a crizei medicamentelor si faptul ca nu a pus in aplicare "programul partidului", celui de-al doilea i se pune in carca imaginea negativa pe care o atrage asupra partidului. Liberalii nu se asteapta insa sa reuseasca sa-l schimbe pe ministrul Finantelor, convinsi fiind ca acesta inca se mai bucura de sprijinul premierului Tariceanu si chiar de cel al consilierului prezidential Theodor Stolojan. In schimb, pentru Cinteza, situatia este mai neagra, nemaifiind dorit in Guvern nici de premier, nici de partid si nici macar de aliatii democrati. Liberalii si-au gasit victime si in tabara PD, tinand mortis sa il lase fara fotoliu de ministru pe Gheorghe Dobre. Pedistii nu si-au facut inca planuri de schimbat ministri, desi multi dintre ei inteleg nemultumirea premierului legata de vicepremierul Gheorghe Seculici, de ministrul Integrarii, Ene Dinga, sau de ministrul Mediului, Sulfina Barbu. Ei sunt insa mai preocupati de schimbarile din randul liberalilor, tinta lor fiind, pe langa Cinteza, si Ionut Popescu. Presedintele PD, Emil Boc, a tinut insa sa dea asigurari "oficiale" ca PD nu doreste mai multe posturi in cazul unei remanieri guvernamentale.

RUPTURA IN ALIANTA?
Fostul lider liberal Valeriu Stoica a avertizat ca Alianta PNL-PD s-ar putea rupe in urmatoarele doua luni si ca neintelegerile dintre cele doua partide se vor transforma intr-un razboi, daca nu vor face ceva concret in privinta fuziunii. "In prezent, PD are periculoasa iluzie ca va putea castiga singur alegerile urmatoare. Declararea publica a unei astfel de intentii este neinspirata, nefericita si reprezinta un adio adresat PNL", a mai spus el, neexcluzand insa varianta ca PD sa castige singur urmatoarele alegeri. "Este de neinteles de ce a lasat PNL spatiul de centru-dreapta liber pentru PD. Aceste greseli trebuie urgent reparate prin negocieri ale liderilor PNL cu PPCD si PPE pentru trecerea partidului la curentul popular", a mai spus Stoica, aratand ca nu intelege atitudinea lui Tariceanu, care la Congresul PD a vorbit despre fuziune, iar o zi mai tarziu i-a permis lui Ludovic Orban sa atace PD.

Tariceanu infirma

Premierul Calin Popescu Tariceanu a infirmat declaratiile lui Nicolaescu, spunand ca in perioada urmatoare nu poate fi vorba despre o remaniere guvernamentala. "Va spun ca evaluarea ministrilor o facem permanent, iar in acest moment nu poate fi vorba de o remaniere", a spus Tariceanu, la finalul unei discutii de patru ore cu parlamentarii PNL. Premierul i-a dat replica si lui Valeriu Stoica, invocand soliditatea Aliantei demonstrata la votul motiunii de cenzura a PSD. Premierul Calin Popescu Tariceanu si-a adus ieri seara ministrii la o intalnire, in formula completa, cu senatorii si deputatii liberali. Tariceanu s-a aratat mahnit ca in relatia dintre PNL si PD au inceput sa apara momente tensionate. "Nu e cazul sa ne comportam ca vaca, dand cu piciorul galetii cu lapte pe care tocmai am umplut-o", le-ar fi spus Tariceanu propriilor parlamentari, pledand pentru normalizarea relatiilor cu PD. Liderul liberal a simtit insa pe propria piele nemultumirile colegilor de partid, atunci cand deputatul Crin Antonescu i-ar fi reprosat ca are un guvern de "ministri mediocri si incapabili, lucru care a starnit reactia violenta a ministrului pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu. Antonescu nu a fost singurul nemultumit, isonul fiindu-i tinut de fostul primar al Brasovului Ioan Ghise, care a spus ca partidul incepe sa intre pe o panta descendenta. Deputatul Cristian Boureanu a firmat ieri, public, ca, dupa prezentarea Raportului de tara, la sfarsitul acestui an, ar trebui organizate alegeri anticipate. ". (Monica Iordache, Carmen Vintila)
×
Subiecte în articol: tariceanu politic pnl