x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Restrictii de dragul demnitarilor

Restrictii de dragul demnitarilor

01 Apr 2004   •   00:00

Dupa ce cu greu alesii s-au lasat induplecati sa scoata din proiectul Codului Penal prevederea care interzicea fotografierea caselor demnitarilor, Senatul a fost sesizat cu un nou proiect de lege, care introduce restrictii mai grave.

Deputatii PSD Ionel Olteanu si Ovidiu Cameliu Petrescu au intocmit un proiect de lege privind protectia unor drepturi personale nepatrimoniale care, potrivit punctului de vedere emis de Guvern, contine in parte „o conceptie absolut inedita care contrazice intreaga doctrina si toata cazuistica instantelor in materie de probe". Proiectul de lege vine sa reglementeze drepturile persoanei la respectarea vietii intime, private si familiale, a numelui, imaginii, domiciliului, corespondentei si a altor drepturi nepatrimoniale ale omului. La capitolul „incalcari ale dreptului la respectarea vietii intime si private" apar restrictii care pot pune in mare dificultate desfasurarea activitatii ziaristice. Spre exemplu, este o incalcare a acestor drepturi „interceptarea, nerespectarea, pastrarea, utilizarea sau divulgarea unei conversatii sau a altei comunicari telefonice sau electronice".

Prevederi pe dos

Initiatorii proiectului au conceput un articol care, potrivit expertilor Guvernului, introduce pe dos mersul normal al lucrurilor. „Nu cel care afirma (reclamantul) urmeaza sa faca dovada sustinerilor sale, ci cel chemat in judecata (paratul) trebuie sa demonstreze ca nu el a savarsit fapta ori ca nu exista prejudiciu", se arata in punctul de vedere al Guvernului. De ce? Pentru ca initiatorii prevad in proiect: „Constatarea incalcarii dreptului prezuma existenta prejudiciului moral suferit, instanta putand aprecia asupra modalitatii si a cuantumului daunelor morale echitabile pe care urmeaza sa le stabileasca". Mai mult, proiectul stipuleaza scutirea taxei de timbru pentru actiunile civile intentate de persoanele care considera ca le-au fost incalcate drepturile.

Directiva de la Consiliul Europei

Deputatul PSD Ionel Olteanu sustine ca a modificat proiectul de lege fiindca Consiliul Europei a cerut-o. „Nu exista nici o norma care sa limiteze clar jurnalismul de investigatii", spune Olteanu. De asemenea, el se asteapta ca parlamentarii PSD sa sustina proiectul de lege. Senatorul PSD Aristide Roibu, presedintele Comisiei juridice din Senat (unde se afla acum proiectul) a declarat ieri ca a vorbit cu Olteanu, „care vrea sa-si revizuiasca legea".

De altfel, membrii comisiei juridice din Senat i-au retrimis proiectul de lege lui Olteanu pentru a-l rescrie, dupa cum a anuntat ieri vicepresedintele Senatului, Doru Ioan Taracila.
Camelia Ionescu


Opinii pro si contra

Senatorul PSD Aristide Roibu considera ca in ceea ce priveste restrictiile aduse activitatii jurnalistice „acestea nu sunt probleme. Dumneavoastra trebuie sa aveti in vedere ca si politicienii au drept la viata privata si trebuie sa aveti limite". Juristul PSD Antonie Iorgovan a criticat ziaristii care i-au cerut parerea despre proiectul cu bucluc. „Faceti zob oamenii cu informatiile si imaginile difuzate in presa! Este doar un proiect de lege. Asa ati sarit cu topoarele si pe statut" ( proiectul de lege privind statutul parlamentarului - n.r.), s-a suparat Iorgovan. Colegul sau de partid, senatorul Ion Predescu (autor al controversatului proiect al statutului parlamentarului) a aratat ca prevederile proiectului sunt perfectibile, dar bine venite. „Hai, ma, ca e sicanatoriu, a abuziv ce faceti voi", a declarat Predescu.


„Nu exista nici o norma care sa limiteze clar jurnalismul de investigatii".
Ionel Olteanu, deputat PSD

"Sa aveti in vedere ca si politicienii au drept la viata privata si trebuie sa aveti limite".
Aristide Roibu, senator PSD

„Faceti zob oamenii cu informatiile si imaginile difuzate in presa! Este doar un proiect de lege".
Antonie Iorgovan, senator PSD.

×
Subiecte în articol: politic psd lege proiectul