x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Rezultatul localelor naste aliante neasteptate

Rezultatul localelor naste aliante neasteptate

10 Iun 2004   •   00:00

ALEGERI

Lupta pentru castigarea primariilor ramase in disputa in turul al doilea al alegerilor locale, dar si repozitionarea scenei politice dupa ce PSD si Alianta PNL-PD au obtinut pe votul politic, la consilii judetene, rezultate aproape egale, da nastere unor aliante pana acum respinse de partidele in cauza.
MONICA IORDACHE, OANA STANCU

COLABORARE. Cea mai controversata negociere este cea dintre Alianta PNL-PD si PRM. Daca pana acum liberalii si democratii au evitat cat au putut formatiunea lui Vadim, PD prevazand chiar in programul sau ca este interzisa orice colaborare cu PRM, de dragul indepartarii PSD de la putere nu se mai tine cont de principiile clamate. La Suceava, PNL, PD si PRM au obtinut 17 mandate, tot atatea cat PSD, in Consiliul Judetean. Inaintea alegerilor locale, filialele sucevene ale PNL, PD si PRM au semnat un protocol de sustinerere reciproca pentru castigarea conducerii Consiliului Judetean, precum si pentru sustinerea, in turul al doilea, a candidatilor celor trei partide la functiile de primari, in detrimentul candidat ilor PSD. La Gorj, PRM va ocupa sefia Consiliului Judetean, cu ajutorul PNL si PD. Liderul PRM Gorj, deputatul Ion Mocioi, a declarat ca "nimeni nu va trada cauza comuna a opozitiei", adica detronarea PSD, iar seful PD Gorj, Vasile Popeanga, a amenintat ca "cei care vor trada vor fi niste oameni terminati in judet", precizand ca tradatorii vor fi si dusmanii sai personali pentru "tot restul vietii".

VARIANTE. In alte judete optiunile sunt diferite. PNL Covasna a decis sa .l sprijine in turul doi pe candidatul PSD la Primaria Sfantu Gheorghe. Seful filialei liberale, Ioan Balan, si-a justificat alegerea, contrara tuturor deciziilor luate de conducerea partidului sau, prin faptul ca reprezentantul PSD in cursa pentru Primarie, Retyi Odon, nu a ascultat de sfaturile pe care le-a primit de la PSD, ci a reusit sa obtina ceea ce are cu propriile forte, fara sprijinul politicienilor locali.

INVITATIE LA COLABORARE

Presedintii Aliantei D.A., Traian Basescu si Theodor Stolojan, au adresat ieri o invitatie catre PRM si PUR de a se sustine in conducerile consiliilor locale si judetene pentru a obtine majoritatea in defavoarea PSD. "Echilibrul dintre cele doua forte politice, Alianta D.A. si PSD, este tinut in cumpana de PRM si PUR. Noi le adresam solicitarea de a participa alaturi de noi la eliminarea baronilor PSD din administratia locala", a declarat ieri copresedintele Aliantei, Traian Basescu. El a anuntat ca, in urma unei intalniri cu liderul PUR, Dan Voiculescu, s-a decis deja sustinerea lui Romeo Stavarache, candidatul PUR la Primaria Bacau, dar nu s-a luat nici o decizie cu privire la o colaborare pe plan national intre Alianta si formatiunea umanista. (Camelia Ionescu)
×
Subiecte în articol: politic psd