x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Roberta Anastase: Românii din Italia trebuie să se unească într-o organizaţie reprezentativă

Roberta Anastase: Românii din Italia trebuie să se unească într-o organizaţie reprezentativă

23 Apr 2009   •   00:00

În cadrul vizitei pe care o efectuează în Italia, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, le-a cerut într-o întâlnire organizată la Accademia di Roma, reprezentanţilor asociaţiilor de români din Italia să se unească într-o structură reprezentativă la nivelul ţării. Anastase este convinsă că aceasta este singura modalitate pentru a putea comunica mai eficient cu autorităţile locale şi centrale.



"Am venit aici, în rândul vostru, pentru a vă transmite un apel la solidaritate şi unitate. Din cauza lipsei de unitate din rândul asociaţiilor, există disfuncţionalităţi de comunicare cu autorităţile italiene, vocea comunităţii româneşti se face greu auzită", le-a spus preşedintele Camerei Deputaţilor celor aproximativ 20 de lideri de asociaţii prezenţi la întâlnire.

Ea a arătat că asociaţiile românilor din Italia trebuie să fie capabile să îşi joace rolul lor de structuri de reprezentare a comunităţii şi să-şi aducă o contribuţie mult mai importantă la viaţa politică şi socială din Italia atât la nivel central, cât şi la nivel local. "Românii din Italia trebuie să înţeleagă cât de important este să relaţioneze organizat cu comunitatea gazdă şi cu instituţiile statului italian", a subliniat preşedintele Camerei Deputaţilor, citat de Agerpres.

Alături de doamna Roberta Anastase la întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii româneşti a fost prezentă şi o delegaţie de deputaţi formată din Mircea Duşa (PSD+PC), Sever Voinescu (PD-L), Mircea Grosaru (Minorităţi - Asociaţia Italienilor din România), Horia Uioreanu (PNL) şi Seres Denes (UDMR). "Românii din Italia nu sunt bine organizaţi. Trebuie sub o formă sau alta să se unească în jurul unei asociaţii, organizaţii, a unui lider care a dovedit că merită această calitate. Din acel moment şi autorităţile italiene vor avea un alt mod de a discuta cu reprezentantul românilor şi vor avea cu adevărat un partener de discuţie. Uniţi-vă în jurul celui mai puternic, celui mai reprezentativ dintre voi, prin alegeri sau cum consideraţi voi, pentru că un milion de români în Italia trebuie să aibă un cuvânt mai greu de spus", le-a transmis asociaţiilor şi deputatul Mircea Grosaru din partea Asociaţiei Italienilor din România.

În Italia există peste 90 de asociaţii româneşti, unele dintre care desfăşoară şi o activitate politică, însă în ciuda încercării de a se coaliza, cu ocazia Forumului Românilor din Italia organizat în vara anului 2008 la Milano, acestea au rămas dezbinate şi dezorganizate, iar în mai multe rânduri politicienii italieni s-au plâns autorităţilor române că nu există un partener serios de dialog în rândul comunităţii.

×
Subiecte în articol: politic italia