x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Rocada mare la congresul PSD

Rocada mare la congresul PSD

28 Aug 2004   •   00:00

POLITIC

Congresul extraordinar al PSD a aprobat ieri in unanimitate candidatura lui Adrian Nastase la Presedintia Romaniei, precum si invitatia catre Ion Iliescu de a candida pe listele PSD pentru Senat, iar, dupa incheierea mandatului la Cotroceni, de a reveni in fruntea partidului. Congresul extraordinar al PSD a aprobat ieri candidatura lui Adrian Nastase la functia de presedinte al Romaniei. Forul suprem de conducere al partidului de guvernamant i-a adresat presedintelui Ion Iliescu invitatia sa candideze pe listele PSD pentru Senat si, dupa terminarea mandatului de sef al statului, sa revina la conducerea PSD.
SILVIU SERGIU

Peste 1.200 de delegati prezenti ieri la congresul extraordinar al PSD au aprobat in unanimitate candidatura presedintelui partidului, Adrian Nastase, la functia suprema in stat. O alta decizie importanta a fost invitatia adresata actualului sef al statului, Ion Iliescu, de a candida pentru un mandat de senator pe listele PSD si de a reveni in fruntea partidului de guvernamant dupa ce isi va termina mandatul de la Cotroceni. Invitatia a fost lansata de insusi Adrian Nastase, care in discursul sau a apreciat ca PSD trebuie sa dea inaintea alegerilor generale "un mesaj de unitate". Decizia are ca scop bineinteles si un transfer de popularitate dinspre Ion Iliescu inspre partid, menit a permite PSD sa castige alegerile. "Revenirea domnului Iliescu in fruntea partidului este un lucru firesc si important. Suntem un partid al celor multi si asta i se datoreaza lui Ion Iliescu. Nici un lider nu a fost asa apropiat de oameni. Avem nevoie de el dupa alegeri si sunt sigur ca va accepta aceasta invitatie", a spus Nastase, in uralele delegatilor la congres, care au aprobat din nou in unanimitate propunerile sale.

GRESELI. In alta ordine de idei, presedintele PSD, Adrian Nastase, a insistat ca in perspectiva alegerilor generale, partidul sa nu mai repete greseala de la locale si sa se apropie mai mult de electorat, "sa discute mai mult cu oamenii obisnuiti". "A fost o greseala pe care trebuie s-o corectam. Ne aflam intr-un moment de rascruce, insa trebuie sa transmitem mesajul ca partidul se schimba in bine. Suntem cel mai mare si mai puternic partid. Suntem respectati in lume, poate, asa cum au fost respectati saptamanile acestia medialiatii nostri olimpici", a spus Nastase.

Liderul PSD nu a uitat sa lanseze un atac dur la adresa Aliantei PNL-PD, afirmand ca "hibridul bicefal liberalo-democrat nu functioneaza pentru ca este sinonim cu algoritmul, cu fuga de raspundere, cu orgoliile, cu interesele antagonice a doua structuri paralele". Nastase a sustinut ca Alianta are o conducere impartita si ca "o tara condusa de fosta Conventie, actuala Alianta, ar fi o tara slaba, care ar avea lideri diferiti, in spatele carora se ascund doua grupuri adverse de indivizi dubiosi". "Noi propunem noul PSD, ei propun vechea Conventie. Noi propunem o persoana hotarata, ei pro-pun doi copresedinti slabi", a mai spus liderul PSD.

ATAC. Mult mai dur in aprecierile referitoare la actuala opozitie a fost ministrul de Externe, Mircea Geoana. "Trebuie sa le spunem romanilor ca tara nu trebuie sa fie condusa de resapati ideologic, de concubini electorali, ca Traian Basescu si Theodor Stolojan. Nu avem nevoie de mediocritate, ci de supercalificare", a spus Geoana.

ALIANTA CU PUR

In ceea ce priveste strategia PSD pentru alegerile generale, presedintele partidului, Adrian Nastase, a apreciat ca nu vede nici un motiv ca PSD sa nu continue alianta electorala cu PUR.

"In anul 2000 am castigat alegerile deoarece alianta electorala cu Partidul Umanist a reusit sa convinga electoratul ca suntem seriosi, competenti si avem viziunea necesara guvernarii", a spus Nastase. Vicepresedintele PUR Codrut Seres, invitat la lucrari, a precizat ca umanistii vor raspunde invitatiei PSD cu prilejul Consi-liului National al partidului, ce se va desfasura la 5 septembrie.

CRITICAT

Congresul extraordinar al PSD a fost precedat de o sedinta a Biroului Executiv Central, unde liderul PSD Vrancea, Marian Oprisan, a propus aprobarea in congres a unei rezolutii care sa-i permita lui Ion Iliescu sa preia sefia partidului dupa ce nu va mai fi presedintele tarii. Surse din partid sustin ca Nastase l-a criticat pe Oprisan pentru ca a prefe-rat sa lanseze aceasta idee in presa, in preziua congresului.

Pe un ton ironic, Nastase l-a invitat pe Oprisan sa aiba incredere in actualul sef al PSD, adica el, pentru ca stie ce este mai bine pentru partid si l-a sfatuit sa-i urmareasca cu atentie discursul de la congres. Din ratiuni de strategie mediatica, PSD a renuntat la ideea anuntarii unui tandem presedinte-premier, pentru a nu diminua impactul media al lansarii candidaturii lui Nastase la Presedintie. Tandemul, in care Mircea Geoana are cele mai multe sanse de a fi nomina-lizat ca premier, va fi lansat oficial dupa prealegerile din 5 septembrie, cand vor fi stabiliti candidatii PSD pentru Parlament.

ACCEPTARE

Presedintele Ion Iliescu a declarat ieri ca "probabil" va accepta oferta PSD de a reveni in fruntea partidului. Intrebat cum va raspunde scrisorii pe care i-a adresat-o Congresul PSD, seful statului a declarat ca va raspunde "pozitiv". "Adica ideea de a ma reintoarce in structurile partidului la a carui fondare am participat este fireasca. Nici nu inteleg aceasta nervozitate care s-a declansat in jurul acestei chestiuni. E o chestiune fireasca, umana, tine de relatiile dintre noi. In general cred ca trebuie sa ne debarasam putin de incrancenarea aceasta care nu slujeste nimanui", a explicat Iliescu.

El a precizat insa ca asupra revenirii sale in PSD ca presedinte va trebui sa se pronunte un viitor congres al partidului, dupa alegeri. Intrebat daca va accepta si oferta de a fi presedinte PSD, seful sta-tului a raspuns: "Probabil ca da. Depinde de toata evolutia ulterioara. Dar nu acuma putem decide asa ceva. E numai o idee". In schimb, seful statului a marturisit ca "probabil" va accepta oferta de a candida pe listele PSD la alegerile din noiembrie. (Monica Iordache)

Candidatul la postul de premier, saptamana viitoare

SILVIU SERGIU

PSD isi va desemna in curand candidatul pentru functia de premier, a anuntat ieri presedintele partidului, Adrian Nastase, intrebat fiind cand il va lansa pe Mircea Geoana pentru a completa tandemul presedinte-premier. "Este o decizie pe care o vom lua in curand. Va trebui sa ne gandim fara indoiala la felul in care aceasta oferta electorala va fi prezentata nu doar de nucleul politic, dar si de vectori de comunicare, oameni care eventual ar putea face parte din echipa de guvernare, in masura in care noi vom obtine majoritatea necesara", a spus Nastase. Intr-o declaratie acordata Pro TV, Nastase a precizat ca va face acest anunt in cursul saptamanii viitoare.

INTEGRITATE MORALA. Congresul PSD a aprobat ieri infiintarea Consiliului de Integritate Morala al partidului, structura care se va implica in selectia candidatilor pentru Parlament. Consiliul va fi condus de academicianul Mihai Draganescu si din el vor mai face parte ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, Ion Stan, membru al Biroului coordonator al PSD, Mircea Stanescu, membru al Biroului Executiv Central al PSD, avocatul Toma Dragomir, decanul Facultatii de Drept din Cluj, Liviu Pop, prof. universitar Gheorghe Popa de la Universitatea din Iasi, deputatul PSD Smaranda Dobrescu, presedintele Organizatiei PSD Cluj, Ioan Rus, rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti, Ecaterina Andronescu, rectorul Universitatii "Stefan cel Mare si Sfant" din Suceava, Adrian Graur si senatorul Sergiu Nicolaescu.
×