x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică România este pe ultimul loc la capitolul absorbţie de fonduri europene în cadrul perioadei de programare 2007-2013

România este pe ultimul loc la capitolul absorbţie de fonduri europene în cadrul perioadei de programare 2007-2013

de Agerpres    |    04 Apr 2014   •   17:57
România este pe ultimul loc la capitolul absorbţie de fonduri europene în cadrul perioadei de programare 2007-2013

România este pe ultimul loc la capitolul absorbţie de fonduri europene în cadrul perioadei de programare 2007-2013, iar panelul de experţi ai Societăţii Academice Române (SAR) prognozează că ţara noastră riscă să piardă o sumă substanţială de fonduri din cauza gestiunii deficitare din primii ani, se arată în Raportul anual de analiză şi prognoză - România 2014 lansat, vineri, de SAR.

"În ciuda incompetenţei administrative previzibile care ar putea duce la ratarea unei absorbţii optimale, potenţialul fondurilor europene rămâne foarte mare şi România câştigă, nu pierde, din orice combinaţie. În perioada 2007-2013, România a plătit către bugetul UE 9,2 miliarde euro, dar a primit prin intermediul tuturor tipurilor de fonduri nerambursabile peste 21 miliarde euro. Dintre aceştia se deduc dezangajările automate - substanţiale în cazul unor Programe Operationale - adică bani pierduţi definitiv din cauza incapacităţii de a transmite la timp declaraţiile de cheltuieli pentru a fi rambursate de către Comisia Europeană", se arată în raport.

Potrivit acestuia, fondurile structurale şi de coeziune care ar fi putut fi folosite în mod real pentru a susţine dezvoltarea socio-economică pe termen scurt, mediu şi lung reprezintă sub 6 miliarde euro pentru toată perioada 2007-2013, deci sub un miliard euro pe an până în 2012 şi 2013 când, însumat, s-a atras suma de 4 miliarde euro.

"Fondurile alocate agriculturii româneşti prin Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR) au fost absorbite într-un ritm mai alert, suma rambursată ridicându-se la 4,5 miliarde euro între 2008-2013 dintr-o alocare totală de 8 miliarde euro. Subvenţiile directe pe hectar acordate agricultorilor sunt o categorie aparte de fonduri, întrucât nu depind de capacitatea beneficiarilor de a propune şi implementa un proiect sau de eficienţa structurilor birocratice româneşti, dar constituie o parte importantă a banilor care au intrat în economia românească: 5,3 miliarde euro între 2008 şi februarie 2014 dintr-o alocare totală de 5,4 miliarde euro", informează documentul.

Acesta concluzionează că suma totală atrasă între 2007-2013 prin aceste tipuri de instrumente financiare (fonduri structurale şi de coeziune, dezvoltare rurală şi pescuit şi subvenţiile pe hectar) este de 15 miliarde euro.

"Aceasta trebuie comparată cu totalul sumei alocate României prin intermediul aceloraşi tipuri de fonduri nerambursabile, adică 32,9 miliarde euro", mai arată raportul SAR.

×