O analiză a Conferinţei de Securitate de la Munchen desfăşurate în week-end postată pe site-ul Deutsche Welle conţine o observaţie cel puţin interesantă. Ceea ce nu i-a scăpat jurnalistului de la Deutsche Welle, i-a scăpat preşedintelui României, care se afla la dezbatere, în calitate de vorbitor. Reprezentantul Rusiei la panelul la care a participat Traian Băsescu, Leonid Sluţki, a folosit, la un moment dat, ca argument pentru validitatea proiectului economico-politic euroasiatic, ideea că “şi România şi-ar dori să participe la Uniunea asamblată în jurul Kremlinului şi care nu este o concurenţă la actuala comunitate europeană”, scrie Deutsche Welle.
“Agenţiile de presă înclină să-l ridice pe fostul sportiv Vitali Kliciko la rangul de vedetă absolută a Conferinţei de Securitate de la München. Apărut în plină noapte şi aşteptat de preşedinţi şi miniştri din diverse colţuri ale lumii, Kliciko a făcut turul întâlnirilor bilaterale, strălucind în faţa reflectoarelor, alături de cei mai influenţi politiceni ai planetei. Este, poate, şi unul dintre motivele pentru care, la finalul zilei de sâmbătă, liderul opoziţiei de la Kiev a apărut oarecum obosit şi destul de defensiv pe podiumul unei dezbateri despre Europa de Răsărit la care, între alţi invitaţi, a participat şi preşedintele României, Traian Băsescu”, relatează DW.
“Alături de Kliciko şi Băsescu au urcat în faţa asistenţei diverse personalităţi est-europene care au avut de a face cu o formă sau alta de revoluţie, dar şi Leonid Kojara, ministrul de Externe din Guvernul demisionar de la Kiev, Leonid Sluţki, deputat în Duma de Stat a Rusiei din partea mişcării fondate şi conduse de ultranaţionalistul Valdimir Jirinovski, şi Arseni Iaţeniuk, celălalt lider al opoziţiei ucrainiene prezent la Conferinţa din capitala bavareză.
Kojara şi Sluţki au oferit asistenţei un număr de “propagandă clasică”, după cum a catalogat europarlamentarul conservator german Elmar Brok pentru presa germană numărul tandemului post-sovietic”, adaugă sursa citată.
“În imaginile transmise de la Conferinţa s-a putut, de altfel, observa că, imitându-şi patriarhul extremist de dreapta Jirinovski, Sluţki a încercat să pozeze într-un personaj mult prea puternic şi important pentru a îşi apleca atenţia asupra vecinului său venit din strada revoltată, Kliciko. Interesant este că Sluţki a folosit, la un moment, ca argument pentru validitatea proiectului economico-politic euroasiatic, ideea că şi România şi-ar dori să participe la Uniunea asamblată în jurul Kremlinului şi care nu este o concurenţă la actuala comunitate europeană”, notează DW. Preşedintelui Băsescu probabil i-a scăpat afirmaţia, căci altfel este cel puţin ciudată lipsa sa de reacţie. (M.C)