x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică România virtuţii dictate de stat

România virtuţii dictate de stat

de Adrian Ilie    |    01 Iun 2015   •   22:30
România virtuţii dictate de stat
Sursa foto: Oleg Kornilov/Getty Images/Hemera

Deşi trăim într-o societate care se revendică drept democra-tică, statul român reglementează prin metode coercitive şi pedepse fiscale domenii care ar trebui să ţină de liberul arbitru al fiecăruia, încercând să-şi mascheze propria ipocrizie.

Pe agenda plenului Senatului se află un proiect iniţiat de către deputatul Ninel Peia (PSD) prin care se intenţionează nu mai puţin decât interzicerea comercializării de băuturi carbogazoase către copiii sub 16 ani. Cu alte cuvinte, adio sucul de la cofetărie, iar picii se vor uita cu jind la o sticlă de cola precum părinţii lor pe vremea comunismului. Expunerea de motive prezintă o serie întreagă de argumente medicale pentru asemenea măsură, însă nu este menţionat nimic de liberul arbitru şi de dreptul părinţilor de a stabili tabieturile alimen-tare ale copiilor lor. Şansele de adoptare ale proiectului sunt aproape nule, acesta primind raport de respingere din partea comisiei de resort.

Tutunul şi proprietatea
La Camera Deputaţilor se află legea privind interzicerea fumatului în locurile publice. Dezbaterea la Senat a fost aprinsă, unii susţinând dreptul tuturor la aer curat, iar ceilalţi pe cel de a-şi savura plăcerea. Dincolo de dreptul statului de a decide dacă se fumează în instituţiile sale sau nu, au fost incluse în lege şi restaurantele şi barurile , impunându-se proprietarilor acestora o limitare în modul legitim de a-şi derula afacerea în funcţie de cererea pieţei şi de a lua o decizie în ceea ce priveşte o proprietate a lor. Nu va mai putea fiecare restaurant să decidă, statul va dicta. Acelaşi stat în buzunarul căruia intră, sub formă de taxe şi accize, 80% din preţul de vânzare al fiecărui pachet de ţigări, dar este incapabil să reducă contrabanda cu ţigări, ce a ajuns la 16% din piaţă în 2014.
 

×