x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Românii vor să participe la elaborarea legilor

Românii vor să participe la elaborarea legilor

de Aniela Nine    |    15 Mai 2009   •   00:00

Peste 80% dintre români apreciază că cetăţenii ar trebui consultaţi înainte de redactarea şi adoptarea unor legi importante, conform unui studiu comandat de Transparency International România şi realizat în cadrul campaniei "Opriţi Codurile!".



Potrivit studiului, 82% dintre respondenţi consideră că cetăţenii ar trebui consultaţi înainte de scrierea sau adoptarea legilor, doar 14% apreciind contrariul. Mai mult, datele studiului relevă că peste 80% dintre români nu cunosc deloc sau cunosc doar în mică măsură prevederile codurilor juridice aflate în prezent în vigoare.

"Aproape jumătate din români nu cunosc care sunt prevederile codurilor. Cetăţenii sunt puşi astăzi să respecte o serie de legi pe care nu le ştiu", a afirmat directorul institutului, Victor Alistar. Întrebaţi dacă au auzit că cele patru coduri se modifică, jumătate din cei chestionaţi au răspuns afirmativ, însă numai circa 17%, în medie, pentru fiecare din cele patru proiecte de legi ştiu ce se va modifica.

Prin urmare, aproape 58% din subiecţi spun că ar dori să se organizeze dezbateri cu cetăţenii, în vreme ce 30,3% dintre ei şi-ar dori materiale informative legate de proiectele în dezbatere. Cât priveşte dezbaterile, 97% dintre respondenţi spun că acestea ar trebui să se desfăşoare în toate reşedinţele de judeţ şi doar 3% şi-ar dori o singură dezbatere, la Bucureşti.

Studiul dat publicităţii de TI-Ro în cadrul campaniei "Opriţi Codurile!" a fost realizat de IMAS, la cererea ONG-ului, pe un eşantion de 875 de persoane, în perioada 25-30 aprilie. Marja de eroare a sondajului este de +/- 3,3 %.

×
Subiecte în articol: politic