x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Rus vrea baronii pe listele de la locale

Rus vrea baronii pe listele de la locale

28 Apr 2004   •   00:00

Vicepresedintele PSD, Ioan Rus, considera ca baronii locali ai partidului pot candida la alegeri, deoarece ei nu pot fi considerati vinovati de coruptie, atat timp cat PNA nu a dat un verdict in aceasta problema.

SILVIU SERGIU

Baronii PSD Nicolae Mischie, Bebe Ivanovici, Gheorghe Savu si Marian Vanghelie, cercetati in prezent de Parchetul National Anticoruptie, au gasit sprijin in interiorul conducerii partidului de guvernamant. Vicepresedintele PSD, Ioan Rus, a insistat ieri asupra includerii lor pe listele cu candidati la locale, cu doar o zi inainte de definitivarea acestora.

„Din punct de vedere legal membrii partidului cercetati de PNA pot candida la alegeri inainte ca aceasta institutie sa dea o solutie. Nimeni nu poate fi considerat vinovat atat timp cat institutiile abilitate nu se pronunta. Din punctul de vedere al legii, ei pot candida, pana in momentul existentei unui verdict dat de Parchet. Din punctul de vedere al conduitei partidului, vom vedea ce se va decide", a spus Rus.

Finalizarea listelor

Vicepresedintele PSD este decis sa sustina acest punct de vedere in fata conducerii PSD, chemata sa decida astazi si maine daca baronii locali vor candida sau nu la alegeri. „Le voi spune colegilor mei ca o persoana nu poate fi invinovatita de ceva pana cand legea nu dispune acest lucru", a afirmat Ioan Rus. El a precizat ca se va pronunta in favoarea neincluderii pe listele partidului doar a celor care nu si-au facut treaba, nu si a celor asupra carora legea nu s-a pronuntat.

„Daca cineva vrea sa argumenteze inainte ca legea sa se fi pronuntat, poate sa fie si mama lui taica-sau, nu sunt de acord. Acestea sunt principii care sa conduca la consolidarea unui stat de drept", a explicat Rus, precizand ca daca baronii cercetati de PNA ies invingatori in alegeri, iar ulterior PNA decide inceperea urmaririi penale, acestia vor fi sanctionati potrivit legii.

Rus a mai afirmat ca solicitarea lui Athanasiu de a grabi finalizarea cercetarilor in cazul baronilor nu a a fost o decizie inteleapta. „A fost un entuziasm mai mare decat trebuia", a apreciat Rus.

Nastase le spune adio baronilor

In timp ce vicepresedintele Ioan Rus le lua apararea baronilor PSD, liderii partidului de guvernamant, intruniti la sediul din Baneasa, discutau in spatele usilor inchise despre soarta acestora. Surse participante la sedinta ne-au declarat ca presedintele PSD Adrian Nastase le-a transmis colegilor de partid ca baronii locali nu au ce cauta pe liste, din moment ce Parchetul National Anticoruptie nu i-a absolvit de acuzatiile de coruptie. Tot ieri Nicolae Mischie a fortat includerea lui pe lista, lansand ipoteza ca rezultatele investigatiilor efectuate de Parchetul National Anticoruptie se afla deja pe masa conducerii centrale a PSD. El a sustinut ca aceste rezultate ii sunt favorabile, desi a admis ca nu a primit nici o notificare scrisa de la PNA in acest sens.
×
Subiecte în articol: politic psd