x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scandal în ALDE pentru urmaşul lui Tudy

Scandal în ALDE pentru urmaşul lui Tudy

de Diana Lazăr    |    05 Aug 2016   •   17:15
Scandal în ALDE pentru urmaşul lui Tudy
Sursa foto: Adrian Manolache

Bătălia pentru postul de viceprimar al Capitalei lăsat liber de faimosul Tudy, s-a mutat de la PMP în curtea ALDE. Dacă partidul lui Băsescu a ales să nu desemneze un candidat, în interiorul ALDE se dă o adevărată luptă între Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin. Fiecare dintre cei doi preşedinţi vrea să-şi impună omul, mai ales că viitorul secund al Gabrielei Firea ar urma să aibă un rol important în campania electorală din toamnă.

Lovitură după lovitură pentru Călin Popescu Tăriceanu. După ce a eşuat cu propunerea finului Tudor Ionescu pentru postul de viceprimar al Bucureştiului, Tăriceanu nu reuşeşte să-şi mai impună un om. Surse liberal-democrate au dezvăluit pentru Jurnalul Naţional că preşedintele Senatului o susţine pentru funcţia de viceprimar pe Tomniţa Florescu, profesor şi fost decan al Universităţii de Arhitectură. Florescu este o prietenă apropiată a lui Călin Popescu Tăriceanu şi a fost pusă de liderul ALDE pe listele de consilieri generali pe ultima sută de metri fără acordul conducerii partidului. Favorita fostului premier este nora lui Mihail Florescu, nimeni altul decât fostul ministru comunist al Petro-Chimiei din perioada 1951-1965. Tomniţa Florescu nu se bucură însă de susţinerea colegilor de partid, ba chiar nominalizarea ei a produs tensiuni la vârful ALDE. "Nu este potrivită pentru acest post. Într-adevăr are un CV onorabil, dar nu are experienţă în administraţie şi în politică. În plus, ar fi cazul să promovăm oameni tineri care să poată aduce plus valoare în campania electorală pentru parlamentare", s-au plâns sursele citate.

De cealaltă parte, copreşedintele Daniel Constantin are altă propunere. Îl susţine pentru funcţia de viceprimar pe Valentin Voicu, fostul preşedinte al Organizaţiei de Tineret a Partidului Conservator. Voicu a avut un mandat de consilier local la Primăria Sectorului 3. Iar disputele dintre cei doi lideri ALDE par să nu se fi încheiat. Abia la începutul săptămânii viitoare cei doi copreşedinţi vor încerca să ajungă la un numitor comun în privinţa nominalizării, iar mai apoi se vor întâlni cu preşedintele PSD Liviu Dragnea pentru a stabili termenii votului din şedinţa decisivă a Consiliului General.

 

De ce renunţă Băsescu?


Consilierii PMP vor rămâne în Opoziţie în Consiliul General al Capitalei, iar partidul a renunţat la ideea de a cere postul de viceprimar, a anunţat Traian Băsescu, informaţie confirmată recent şi de vicepreşedintele PMP Robert Turcescu. Deşi imediat după fuziunea cu UNPR, Băsescu susţine că ar fi legitim ca PMP să ceară funcţia, acum bate în retragere. Motivul? Cei doi consilieri generali ai UNPR, aleşi pe listele PSD, nu vor să schimbe majoritatea şi rămân loiali social-democraţilor. În plus, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi-a fidelizat între timp câţiva consilieri de la alte partide, mutare care lasă fără obiect încercarea PMP de a sparge majoritatea în Consiliu. Deşi figura pe ordinea de zi a Consiliului General de săptămâna aceasta, alegerea viceprimarului Bucureştiului a fost amânată pentru săptămâna viitoare.

 

INFO: Fostul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, va candida pe listele ALDE la alegerile parlamentare. Cîmpeanu a fost premier interimar între demisia lui Victor Ponta şi instalarea Guvernului Cioloş.

×