x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scandal URIAȘ în Parlament din cauza legii inițiate de UDMR

Scandal URIAȘ în Parlament din cauza legii inițiate de UDMR

20 Iun 2017   •   11:25
Scandal URIAȘ în Parlament din cauza legii inițiate de UDMR
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Comisiile juridică, pentru drepturile omului şi pentru administraţie de la Cameră şi-au amânat pentru a doua oară şedinţa în care urma să se discute un proiect de lege iniţiat de UDMR. În timp ce deputaţii aşteptau să înceapă lucrările, liberalul Florin Roman le-a pus acestora să asculte melodia patriotică "Transilvania măreaţă". 

Marţi dimineaţă, membrii Comisiilor juridică, pentru drepturile omului şi administraţie de la Camera Deputaţilor s-au strâns pentru o şedinţă care trebuia să înceapă la ora 10,00 şi în care urma să se dezbată proiectul de lege depus de UDMR care prevede scăderea pragului de la 20% la 10% în cazul numărului de persoane aparţinând minorităţilor naţionale dintr-o localitate necesar pentru ca autorităţile să asigure folosirea limbii materne. 

Şedinţa nu a putut să înceapă deoarece nu avea aprobarea Biroului permanent să lucreze în paralel cu plenul, iar şedinţa conducerii Camerei, programată la ora 9,30, nu a început nici ea la ora stabilită. 

În acest timp, liberalul Florin Roman le-a dedicat colegilor de la PSD melodia patriotică "Transilvania măreaţă". "Să îi asculte pe oameni, dacă nu vor să ne mai asculte pe noi. 15% limba maghiară obligatorie, trebuie să o înveţe şi consilierii locali şi consilierii judeţeni, amenzi de până la 50.000 de lei - totul pentru nişte amărâte de voturi la moţiune? Incredibil unde a ajuns ţara asta", a declarat Roman. 

După 50 de minute de aşteptare, membrii celor trei comisii au părăsit sala, preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, anunţând că şedinţa s-a amânat. 

Cele trei comisii nu au reuşit nici luni seară să dezbată acest proiect de lege. 

Proiectul de lege depus de UDMR în luna mai prevede că "în unităţile administrativ-teritoriale, în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor care şi-au declarat apartenenţa etnică sau în care există un număr semnificativ de cetăţeni aparţinând minorităţilor naţionale, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia folosirea limbii materne, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentei legi şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte". 

Proiectul prevede şi introducerea conceptului "număr semnificativ de cetăţeni" în acest caz. AGERPRES

×