x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Se votează şi în SUA

Se votează şi în SUA

de Ovidiu Ciutescu    |    30 Noi 2008   •   00:00

Votul în Statele Unite şi Canada a început la 14,00, ora României, informează Ministerul Afacerilor Externe. Românii din Canada îşi pot exprima opţiunile electorale la cele trei secţii din Ottawa, Toronto şi Montreal începând cu ora 14,00, ora României, arată Agerpres.



În SUA, primele s-au deschis secţiile din Washington, New York, Atlanta, Hollywood, Philadelphia, Norfolk, Boston, Bridgeport, Detroit, Indianapolis, Cleveland şi Carolina de Nord. După o oră, la 15,00 ora României, va începe votul şi în Dallas, Huston şi din Chicago. În total, în SUA sunt organizate 30 de secţii de votare. Raportat la fusul orar din România, procesul electoral din străinătate se va încheia luni, 1 decembrie, în SUA, la secţiile de vot de la Los Angeles, Seattle, San Francisco, Las Vegas, Portland, la ora 7.00 (ora României). În ansamblu, votul în străinatate se va desfăşura pe parcursul a 35 de ore.

SUA şi Canada fac parte din Colegiul 3 pentru diasporă, alături de state ca Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Cuba, Mexic, Paraguay, Peru, Uruguay, Venezuela, Australia, Noua Zeelanda. MAE a organizat la acest scrutin 221 de secţii de votare pentru diasporă, faţa de 181 la europarlamentare şi la referendumul din mai 2007, şi a delegat 56 de persoane din Centrală. În total, sunt implicaţi în buna desfăşurare a alegerilor în afara graniţelor aproximativ 1.700 de oameni din toate mediile - de la partide politice la reprezentanţi ai comunităţilor româneşti. MAE a distribuit 620.000 de buletine pentru Camera Deputaţilor şi tot atâtea pentru Senat - în total 1.240.000 de buletine de vot, repartizate conform estimărilor finale realizate de şefii misiunilor diplomatice, pe baza datelor statistice existente cu privire la prezenţa la urne la scrutinele anterioare şi în urma consultărilor cu comunităţile româneşti.

×
Subiecte în articol: politic