x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Secţiile externe de vot, dublate

Secţiile externe de vot, dublate

de Aniela Nine    |    10 Oct 2009   •   00:00
Secţiile externe de vot, dublate
Sursa foto: Octav Ganea/Mediafax

Titus Corlăţean, preşedintele comisiei senatoriale de politică externă, l-a acuzat pe premierul Emil Boc de tentativă de fraudare a alegerilor, Executivul cerând dublarea numărului de secţii de vot din străinătate pentru alegerile prezidenţiale. Mai mult, secţiile ar trebui conduse de oamenii PD-L. Fluturând stenograma şedinţei, Boc spune că decizia a fost luată în prezenţa miniştrilor PSD.




"Ne-au parvenit o serie de informaţii extrem de preocupante cu privire la o tentativă de fraudare a alegerilor de către Emil Boc şi echipa sa guvernamentală a PD-L în secţiile de votare din străinătate. Avem informaţii cu privire la solicitarea şi acţiunea domnului Emil Boc în interiorul Guvernului şi solicitarea adresată MAE de a pregăti şi aproba o creştere extrem de consistentă a secţiilor de votare în străinătate", a acuzat ieri Titus Corlăţean. El a explicat că premierul ar fi solicitat săptămâna trecută creşterea numărului secţiior de votare la 400, ceea ce ar însemna mai mult decât dublarea numărului de secţii care au funcţionat la alegerile europarlamentare din 2008.  

CREŞTERI ÎN ITALIA ŞI SPANIA
"Este vorba despre o creştere de la 190 la peste 400, dintre care cele mai multe în Italia, Spania şi Republica Moldova. În Spania e o creştere de 10 ori a secţiilor de votare, de la 9 la 90, de şase ori în Italia, de la 16 la 90, şi o creştere, de asemenea, consistentă în Republica Moldova - 25 de secţii de votare, faţă de doar 4 câte au funcţionat ultima oară", a afirmat senatorul PSD. Corlăţean a acuzat faptul că demersul premierului Boc de a dubla numărul secţiilor de votare din cele trei ţări nu are un fundament coerent, în condiţiile în care numărul românilor care votează în strainătate este relativ egal la diferite scrutinuri, adică aproximativ 13.000. În acest context, Titus Corlăţean a spus că ambasada din Spania ar fi solicitat suplimentarea cu 30 de secţii de votare, iar cea din Italia cu 40 de secţii de votare. Corlăţean a mai spus că Emil Boc doreşte ca la preşedinţia acestor secţii de votare să nu mai fie desemnaţi diplomaţi, ci persoane din asociaţiile româneşti apropiate PD-L.

BOC AMENINŢĂ CU STENOGRAMA

În replică, premierul Emil Boc a susţinut că hotărârea privind multiplicarea secţiilor de vot pentru românii din străinătate s-a luat în prezenţa PSD, când social-democraţii erau încă la guvernare. "În şedinţa de Guvern, în prezenţa PSD s-au discutat aspectele secţiilor de votare din străinătate şi îi rog să-şi amintească acest lucru. Dacă nu, stă martor stenograma de şedinţă. Când am decis să punem la dispoziţia românilor din străinătate oportunităţi de vot, adică să fie organizate secţii de votare cât mai aproape de locul unde ei se află pentru a li se putea permite exercitarea dreptului la vot, acest lucru a fost discutat încă din perioada în care PSD era la guvernare, cu toţi miniştrii la masă. S-a luat hotărârea atunci, în prezenţa lor, de a multiplica, acolo unde este posibil, numărul secţiilor de votare", a precizat Emil Boc, citat de Mediafax.

MAE NU A DECIS ÎNCĂ
La declaraţia lui Titus Corlăţean a reacţionat şi Ministerul Afacerilor Externe, care a anunţat printr-un comunicat de presă că încă nu a fost luată o decizie privind numărul de secţii de votare din străinătate. Sursa citată precizează că numărul secţiilor de votare se stabileşte pe baza evaluărilor misiunilor şi a unor criterii obiective. MAi menţionează că aceste criterii vizează: dimensiunile comunităţii de români; capacităţile logistice ale misiunilor diplomatice; capacitatea de organizare a birourilor electorale ale secţiilor de votare conform legii; interesul alegătorilor pentru scrutin (datele statistice arată ce fel de alegeri determină o participare mai mare la vot în rândul românilor din străinătate).

×
Subiecte în articol: politic