x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sefia Camerei - Jocuri de culise

Sefia Camerei - Jocuri de culise

de Monica Iordache Apostol    |    13 Sep 2005   •   00:00
Sefia Camerei - Jocuri de culise

Mona Musca este hotarata sa candideze la sefia Camerei, indiferent de jocurile de culise care se fac in interiorul PNL.

Intelegerile intre liberali pentru desemnarea succesorului lui Adrian Nastase la sefia Camerei Deputatilor se fac si se desfac pana in ultima clipa. In final, in competitia al carei castigator va fi desemnat azi ar putea ramane doar doi candidati: Bogdan Olteanu si Mona Musca.

Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputatilor decide azi pe cine va sustine la sefia institutiei, dupa debarcarea lui Adrian Nastase. Intelegerile se fac si de desfac insa pana in ultima clipa. Teoretic, la start s-ar alinia Bogdan Olteanu, Mona Musca, Dan Radu Rusanu si Titus Gheorghiof. Ultimii doi s-ar putea retrage insa in favoarea lui Bogdan Olteanu. Surse liberale spun ca aseara Olteanu urma sa aiba o intalnire cu Rusanu, pentru a-l convinge sa iasa din cursa. In schimbul renuntarii la competitie, acesta ar putea pune conditii serioase, cum ar fi cooptarea in Guvern, lucru pe care premierul Calin Popescu Tariceanu nu este dispus sa il faca, din cauza problemelor de imagine. Rusanu s-a aratat ieri hotarat sa se lupte in continuare pentru functie, dar Titus Gheorghiof, acum secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, a recunoscut ca s-ar putea retrage.

LOBBY. In schimb, Mona Musca este hotarata sa candideze indiferent de ce se intampla in spatele usilor inchise. "Nu renunt la aceasta competitie indiferent de jocurile de culise din spatele acestui vot", ne-a declarat ea. "S-a facut lobby prin telefoane, discutii cu deputatii PNL in incercarea de a-i convinge sa voteze intr-un anumit fel fie pentru ca ar avea ceva de pierdut, fie de castigat, fie pentru ca le va fi mai bine daca vor da un anumit vot", a mai spus fostul ministru al Culturii, adaugand ca, daca va reusi sa devina presedinte al Camerei Deputatilor, va incerca sa faca institutia sa devina mai transparenta. Surse liberale spun insa ca Mona Musca nu se bucura de sprijin in grupul deputatilor PNL.

COMOD. Titus Gheorghiof ne-a declarat ca, in functie de cine isi va depune candidatura, va decide daca se va retrage sau nu. "O sa decid la noapte (ieri noapte - n.r.). O noapte linistita poate sa iti aduca multe ganduri bune. As inclina sa candidez, dar nu se stie ce se va alege din candidatura asta. Mai avem multe hopuri de trecut pana il schimbam pe Adrian Nastase", s-a aratat cam sceptic Gheorghiof.

SUBSTRAT. "Functia asta n-ar trebui sa se castige prin grupuri sau bisericute. Este o functie de responsabilitate si nu ar trebui sa fie ales cineva doar pentru imagine", a declarat deputatul liberal. "In legislatura trecuta, Dorneanu a putut sa zica ceva impotriva Guvernului Nastase? Nu. Lumea intreaba: cine conduce Camera Deputatilor? Cutare! A, e bine pentru Guvern", a lasat Gheorghiof sa se inteleaga ca Bogdan Olteanu este varianta cea mai convenabila pentru premierul Tariceanu, in virtutea relatiei apropiate pe care o au.

PROGRAM. De altfel, spre deosebire de senatori, deputatii nu se prea grabesc cu debarcarea lui Adrian Nastase din fruntea Camerei. Daca senatorii si-au propus ca incepand de ieri sa lucreze in fiecare zi pana joi numai in plen pentru modificarea Regulamentului institutiei, deputatii vor discuta modificarile la propriul Regulament abia de maine. Ei vor continua si joi, 15 septembrie, si vor veni si vineri la munca pentru a recupera ziua de ieri pe care si-au "alocat-o" participarii in teritoriu la deschiderea noului an scolar.
×
Subiecte în articol: politic