x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senat - Acte mai putine la iesirea din tara

Senat - Acte mai putine la iesirea din tara

de Monica Iordache Apostol    |    19 Oct 2005   •   00:00
Senat - Acte mai putine la iesirea din tara

Senatorii au eliminat prevederile privind necesitatea prezentarii de documente justificative la iesirea din tara a romanilor.

Senatorii au modificat ieri reglementarile Ministerului Administratiei si Internelor privind iesirea din tara a cetatenilor romani, eliminand necesitatea prezentarii de documente justificative. Un alt amendament adoptat prevede ca romanilor care vor depasi perioada de sedere in spatui Schengen nu li se vor mai ridica pasapoartele.

Cu 60 de voturi pentru, 18 impotriva si doua abtineri, parlamentarii au eliminat, la propunerea Comisiilor Juridica si de Aparare, litera d a primului articol, care stipula ca cetatenii romani care vor sa iasa din tara trebuie sa prezinte la granita "documente care justifica scopul si conditiile sederii planificate". Amendamentul a fost sustinut de senatorul PNL Norica Nicolai (foto), care a spus ca reglementarile Uniunii Europene nu prevad asemenea conditii pentru iesirea din tara. "Ca sa stopeze migratia, anumite tari pot pune conditii de intrare, dar nu poti ca din cauza catorva cazuri care au pus probleme sa ostracizam ceilalti cetateni, facandu-i cetateni de mana a doua", a declarat Norica Nicolai. Ea a fost sustinuta si de senatorul PSD George Maior, care a spus ca trebuie respectata libertatea de circulatie.

OPOZITIE DE LA GUVERN. Amendamentul nu a fost sustinut de reprezentantul Guvernului, secretarul de stat in MAI Mircea Alexandru, declarand ca aceste conditii nu au fost puse pentru sicanarea cetatenilor romani. "Amendamentul pare corect. Dar ramane riscul de a ne confrunta cu returnari de cetateni", a declarat acesta. Decizia Senatului nu este insa definitiva, ordonanta urmand sa fie dezbatuta si in Camera Deputatilor, aceasta fiind camera decizionala. (Monica Iordache)

×
Subiecte în articol: politic