x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senatul a adoptat tacit OUG privind modificarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României

Senatul a adoptat tacit OUG privind modificarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României

08 Dec 2014   •   18:31
Senatul a adoptat tacit OUG privind modificarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României

Ordonanţa de urgenţă vizează mai multe modificări precum "majorarea termenului de stabilire de către Guvern a datei alegerilor de la 45 de zile la 60 de zile înainte de ziua votării, în vederea îndeplinirii eficiente a procedurilor electorale prevăzute de lege şi, de asemenea, se are în vedere modificarea termenului de depunere a candidaturilor la 40 zile înaintea datei votării, astfel încât la data începerii campaniei electorale acestea să fie definitive".

"Proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Prin acest proiect de lege, iniţiatorul urmăreşte să elimine suspiciunile referitoare la exercitarea unor practici de tip 'turism electoral' în desfăşurarea procesului electoral asigurând măsuri tehnico-organizatorice necesare pregătirii, organizării şi desfăşurării alegerilor pentru Preşedintele României. Se urmăreşte astfel evitarea situaţiei în care unii candidaţi să primească timpi de antenă sau să efectueze cheltuieli pentru campania electorală, iar Biroul Electoral Central sau Curtea Constituţională să le respingă, ulterior, propunerile de candidatură", se arată în raportul Comisiei juridice.

Potrivit acestuia, OUG mai prevede modificarea înţelesului unor termeni din cuprinsul legii, respectiv a termenului 'act de identitate', prin introducerea cărţii electronice de identitate, sau definirea sintagmei de 'partide politice parlamentare'. Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.45/2014 privind modificarea şi completarea Legii nr.370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României a fost iniţiat de Guvern iar Senatul este prima Cameră sesizată.

×