x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senatul a aprobat reducerea CAS cu 5 procente. Legea merge în Camera Deputaţilor

Senatul a aprobat reducerea CAS cu 5 procente. Legea merge în Camera Deputaţilor

25 Aug 2014   •   17:36
Senatul a aprobat reducerea CAS cu 5 procente. Legea merge în Camera Deputaţilor

Senatorii au aprobat proiectul legislativ care vizează reducerea Contribuţiilor la Asigurările Sociale (CAS) cu cinci procente, înregistrându-se 96 de voturi pentru, 2 abtineri şi un vot împotrivă.

Proiectul va merge acum la Camera Deputaţilor.

În timpul dezbaterilor, senatorii PNL şi PDL au părăsit sala.

Anterior, premierul Victor Ponta a afirmat că măsurile care s-au dezbătut azi în Senat dau un semnal foarte bun pentru economia ţării.

"Azi, la Senat, sunt patru proiecte de lege extrem de importante - reducerea CAS cu 5% şi trei proiecte cu caracter social reparatoriu, care privesc amnistii fiscale: pentru profesorii, în special cei din Valea Jiului, care au primit, după părerea mea, în mod întemeiat nişte drepturi pe care, după aceea, Curtea de Conturi vrea să le ia de la ei; pentru cei aproape 30.000 de pensionari care, de asemenea, nu din vina lor au primit nişte drepturi pe care nu au de unde să le restituie; şi pentru un număr de 12.000 de mame care au primit indemnizaţii. (...) Cred că măsurile economice şi sociale pe care Senatul le adoptă azi dau un semnal foarte bun", a spus Victor Ponta.

La rândul ei, ministrul Finanţelor Publice, Anca Petrescu, s-a arătat mirată că o măsură precum reducerea CAS întâmpină atât de multă rezistenţă.

"Eu, MFP şi acest proiect de lege am primit o mulţime de critici. Va mărturisesc că, dacă aceste critici m-ar fi vizat numai pe mine ca ministru, nu aş fi considerat că este o problemă. În schimb, m-a deranjat foarte mult că o măsură fiscală foarte bună, care este pro-business, pro-dezvoltare, a devenit o polemică politică", a afirmat ministrul.

Ea a subliniat că mediul politic trebuie să acţioneze că pârghie de susţinere a măsurilor economice care să asigure stabilitate şi predictibilitate mediului economic, să transmită certitudine investitorilor români şi străini şi că politicile publice din România au capacitatea să ofere un mediu economic propice dezvoltării.

"Noi vrem investitori buni în România, dar nu le oferim condiţii. Atunci când le oferim aceste condiţii şi vrem să luăm o măsură pentru a le oferi aceste condiţii, despicăm firul în patru şi uităm de unde am pornit şi ceea ce voiam să facem. Dezvoltare fără finanţare într-adevăr nu se poate şi vă asigur că avem resursele necesare pentru a finanţa reducerea CAS atunci când legea va fi promulgată de preşedinte", a adăugat ministrul Finanţelor.

×
Subiecte în articol: reducere cas