x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senatul respinge secţiile speciale de vot

Senatul respinge secţiile speciale de vot

de Aniela Nine    |    19 Oct 2009   •   00:00

Senatorii au respins luni oug 95/2009 care conţine o serie de măsuri privind organizarea alegerilor prezidenţiale, precum organizarea secţiilor de vot speciale pentru votul celor care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua alegerilor sau organizarea secţiilor de vot din străinătate.

Potrivit OUG respinse, secţiile de vot speciale se pot înfiinţa în gări, autogări, aeroporturi sau campusuri universitare. Stabilirea secţiilor de vot, se spune în OUG, se face de către Guvern. Recent, Executivul a decis înfiinţarea a peste 3500 de secţii speciale de vot pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, unde ar trebui să se exprime şi votul pentru referndumul privind Parlamentul unicameral. Ordonanţa mai conţine prevederi referitoare la organizarea BEC, la depunerea candidaturilor sau buletinele şi ştampilele de vot, dar şi reglementări privind campania electorală. Senatul este însă prima cameră sesizată cu acest proiect de lege, decizia finală urmând să se ia la Camera Deputaţilor. (A Nine)


GEOANĂ SCAPĂ NESUSPENDAT
Conducerea Senatului a respins cererea PDL privind suspendarea din funcţie a preşedintelui acestui for, Mircea Geoană, acuzat că a dat un vot dublu referitor la cererea preşedintelui privind organizarea unui referendum. Biroul Permanent al Senatului a decis astfel prin vot că hotărârea de amânare a cererii şefului statului a fost luată regulamentar, prin vot, iar Mircea Geoană , care a condus respectiva şedinţă, a procedat corect.


LA TURAŢIE MAXIMĂ
Pentru că au multe proiecte de lege nedezbătute, senatorii au decis ieri să îşi programeze şedinţe de plen în 3 din cele 4 zile de lucru săptămânal. Anunţul a fost făcut de chestorul Senatului, Ioan Chelaru, care, întrebat de o eventuală întrerupere a programului acestui for pe perioada campaniei electorale, a negat această posibilitate. El a admis însă că se va încerca găsirea unei soluţii pentru ca în ultimele săptămâni de campanie senatorii să poată fi prezenţi în teritoriu.

×
Subiecte în articol: politic