x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sesizare: Reprezentanţii PDL fac scandal în secţiile de votare, apoi dau interviuri mincinoase la TV!

Sesizare: Reprezentanţii PDL fac scandal în secţiile de votare, apoi dau interviuri mincinoase la TV!

16 Noi 2014   •   13:44
Sesizare: Reprezentanţii PDL fac scandal în secţiile de votare, apoi dau interviuri mincinoase la TV!
Sursa foto: Sesizare: Reprezentanţii PDL fac scandal în secţiile de votare, apoi dau interviuri mincinoase la TV!

Mai multe sesizări din partea cititorilor atrag atenţia asupra faptului că, anumite persoane care fac parte din PDL încearcă să îngreuneze procesul de vot în anumite secţii de votare din Capitală. Astfel, potrivit unei scrisori care descrie experienţa unui tânăr votant, la sectia UCECOM, de pe Str. Economu Cezarescu, in apropiere de zona Regie, un reprezentant al PDL ar fi încercat să provoace scandal în secţia respectivă, cerând ca toată lumea sa stea la aceeaşi coadă, deşi acest lucru însemna îngreunarea drastică a procesului de vot.

Vă prezentăm textul integral al scrisorii tânărului.

"Bună ziua,

Ma numesc R.A. Vasilescu, am domiciliul  legal in municipiul Pitesti, dar locuiesc in Bucuresti, in apropiere de zona Regie, fara sa-mi fi schimbat domiciliul inscris in cartea de identitate, asemenea unui numar mare de persoane, fosti sau actuali studenti ai UPB sau ai ASE. Astfel am fost nevoit sa votez, la alegerile prezidentiale, pe listele suplimentare, in turul I exercitandu-mi dreptul la vot la una din sectiile amenajate in incinta liceului Carol din Crangasi, iar la turul al II-lea de scrutin am decis sa merg la sectia UCECOM, de pe Economu Cezarescu, in apropiere de zona Regie. Aceasta este sectia unde la primul tur de scrutin au existat probleme cauzate de numarul mare de alegatori, in majoritatea lor studenti si asistenti universitari, care votau pe listele suplimentare.


Am ajuns la sectie in jurul orelor 10 unde am constatat ca, in pofida faptului ca exista posibilitatea completarii declaratiilor pe proprie raspundere inainte de intrarea in sectia de vot propriu-zisa (dar fara a fi semnate), se formase deja o coada din cateva zeci de persoane, in majoritate tineri, ce asteptau sa voteze pe listele suplimentare. In paralel, un numar destul de mare de persoane care locuiau in zona si erau inscrise pe listele permanente, mergeau la unul dintre membrii sectiei de vot care aveau arondata zona lor de domiciliu, evitand astfel coada formata de cei care asteptau sa voteze pe listele suplimentare, liste de care se ocupau alti membrii ai comisiei decat cei carora le erau repartizate listele permanente.

Cand eram pe punctul de a semna declaratia pe proprie raspundere  am observat cum in dreapta mea apare un domn, destul de agitat si vizibil nervos, care cere cu insistenta sa discute cu presedintele sectiei de vot.

Cand acesta ii raspunde, domnul respectiv, pe un ton agresiv, il atentioneaza pe presedintele sectiei de votare ca incalca legea, interpretand-o, citez, “dupa bunul plac", asta deoarece oamenii aflati pe listele permanente ar beneficia de un avantaj nelegal, putand sa evite coada la care stateau toti cei care votau pe listele suplimentare, liste pe care am votat si eu de altfel.

Vizibil nedumerit, presedintele sectiei ii explica faptul ca de procesarea datelor celor doua categorii de alegatori nu se ocupa aceiasi membrii ai comisiei si ca, prin urmare, nu doar ca nimeni nu este discriminat, dar este mult usurat accesul in sectie, si asa destul de dificil din cauza numarului mare de cetateni arondati. Argument care si mie mi s-a parut absolut logic.

Din pacate, nu acelasi lucru poate fi spus si despre interlocutorul respectiv, domnia sa insistand asupra presupusei discriminari, acuzandu-l iarsi pe presedintele sectie ca incalca legea si solicitandu-i imperativ ca “TOATA LUMEA SA STEA LA COADA”. La aceeasi coada pentru a vota, practic, la membrii diferiti ai comisiei.


Deoarece mi s-a parut aberanta solicitarea, dandu-mi seama ca, daca se intampla, cei ce urmau sa voteze mai tarziu n-ar mai fi stat “doar” 45 de minute la coada, ca mine, ci probabil cateva ore, am intervenit si eu in dialogul dintre cei doi, adresandu-ma domnului cu reclamatia: “Domnule, ceea ce doriti dumneavoastra sa faceti nu ar duce decat la ingreunarea procesului de vot”. Raspunsul a fost de-a dreptul halucinant: “Da! Ba!. Exact asta vreau!”.

Dupa inevitabilul moment de perplexitate, mi-am revenit si i-am solicitat, cu destula insistenta, sa se recomande si sa spune si din partea carei organizatii sau din partea carui partid este. Degeaba. Interpelarile mele s-au lovit de spatele intors brusc al distinsului domn si m-am lasat si eu, ca orice roman, pagubas. Am mers, am votat, am predat stampila si am intrebat membrii comisiei “Cine era domnul, totusi?”. Raspunsul a fost cel putin la fel de halucinant ca cel primit mai devreme: “e consilier local al PDL!”. Asta mi-a spus unul din membrii comisiei de vot...

Pe drumul spre iesire din sectie l-am vazut din nou pe acelaşi domn discutand aprins cu o reportera a Realitatea TV. Subiectul era “crancena discriminare a votantilor de pe listele suplimentare”.

M-am gandit atunci ca are perfecta dreptate: eu insumi am fost discriminat deoarece in loc sa stau 45 de minute la coada, ca sa votez, puteam avea privilegiul de a sta 2 ore la coada, cot la cot cu cei de pe listele permanente, ca tot mergeam la membrii diferiti ai comisiei. Si uite asa se facea coada si mai mare decat era deja...

Ajungand acasa, am urmărit postul respectiv, anticipand ca domnisoara reporter ii va da dreptate scandalagiului. Pe canalul TV se dezbătea subiectul: "In Regie alegatorii de pe listele permanente sunt favorizati, lucru absolut ilegal, fapta fiind deja sesizata la BEC”! Absolut ilegal, ma gandesc! Sa facem coada mare! "

×