x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sevil “ba”, Iohannis “pa”?

Sevil “ba”, Iohannis “pa”?

de Georgiana Ionita    |    28 Dec 2016   •   08:01
Sevil “ba”, Iohannis “pa”?
Sursa foto: ROBERT GHEMENT/EPA

Preşedintele Klaus Iohannis a respins ieri, fără explicații, propunerea PSD - ALDE ca Sevil Shhaideh să fie prim-ministru şi a solicitat coaliției majoritare să vină cu o nouă nominalizare. Liderul PSD Liviu Dragnea l-a acuzat pe șeful statului că vrea să declanșeze o criză prin gestul său și l-a amenințat cu suspendarea. PSD-ALDE decide astăzi următoarea mișcare în lupta pentru numirea premierului.


Șeful statului a făcut ieri anunțul prin care a respins propunerea Sevil Shhaideh pentru funcția de premier, fără să își argumenteze decizia și a precizat că solicită o nouă nominalizare din partea coaliţiei PSD – ALDE. "Săptămâna trecută, când am avut consultări cu partidele politice, PSD şi ALDE, care au ţin să vină împreună la consultări, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru funcţia de prim-ministru. Am cântărit cu grijă argumentele pro şi contra şi am decis să nu accept această propunere", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.
 

Decizia PSD-ALDE, cel târziu joi

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că a urmărit cu stupefacţie decizia şefului statului la propunerea de prim-ministru, după ce, săptămâna trecută, șeful statului o convocase pe Sevil Shhaideh la Cotroceni pentru a discuta programul pe care aceasta ar fi urmat să îl pună în aplicare după numirea în funcție.
"Împreună cu colegii mei am analizat, am încercat să găsim resorturile cinstite sau constituţionale care ar fi putut sta în spatele acestei decizii. (...) Părerea noastră este că acest om vrea să declanşeze o criză politică în România", a afirmat Liviu Dragnea.

 

Dragnea a precizat că până cel târziu joi, coaliția PSD-ALDE va lua o decizie în privința următorului pas după refuzul președintelui Iohannis.

 

 Liderul PSD  a precizat că va analiza şi posibilitatea declanşării procedurii de suspendare a şefului statului, în cazul în care va ajunge la concluzia că un astfel de demers ar fi în beneficiul ţării. "Parafrazându-l pe cel care a vorbit la ora 12,00 (n.r. - Președintele Iohannis), vreau să cumpănesc foarte bine. (...)Nu este o decizie uşoară", a adăugat liderul PSD.

Exces de putere, marca Iohannis

La rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu l-a acuzat pe șeful statului că ar duce o luptă pentru putere deoarece nu și-a argumentat decizia și că forțează declanșarea unei crize politice majore. "Gestul nemotivat de refuz nu poate fi tradus decât ca un exces de putere care vrea să ni-l arate nouă, cetăţenilor", a spus Tăriceanu, la Parlament.
 

PNL și USR salută decizia preşedintelui

Deputatul USR Cristian Ghinea a declarat ieri că partidul său urmă să voteze împotriva nominalizării lui Shhaideh și că în cazul în care se va ajunge la o luptă de orgolii între liderul PSD și președintele Iohannis, nu îl vede bine pe Dragnea. "Este bizar să avem un fel de fantomă nominalizată la şefia Guvernului din România.(...) Dacă se ajunge la o luptă de orgolii între domnul Dragnea şi domnul Iohannis, eu cred că Dragnea va pierde", a spus Ghinea. Pe de altă parte, liderul USR Nicușor Dan, speră ca PSD să “se comporte responsabil și să nu arunce ţara într-o criză politică, declanşând suspendarea preşedintelui doar pentru că acesta a respins o persoană".

Și preşedintele interimar PNL, Raluca Turcan, a fost de acord cu decizia preşedintelui. “PSD ne-a anunţat că are zeci de mii de specialişti. Dacă acest lucru este adevărat, se vor găsi şi alte nume de prim-ministru, de preferat persoane cu o activitate cunoscută, fără vulnerabilităţi şi fără condamnări", a scris Raluca Turcan pe Facebook.

 

Băsescu continuă atacurile de pe Facebook

Liderul PMP a reacționat și el pe Facebook după respingerea propunerii lui Sevil Shhaideh, îndemnându-i pe șeful statului și pe liderul PSD să nu declanșeze o bătăliie a orgoliilor și să găsească imediat o soluție. Băsescu a atacat în repetate rânduri nominalizarea PSD-ALDE, acuzând că soțul posibilului premier ar avea legături cu regimul sirian condus de Assad.  ''Dragnea, fără vorbe grele, fără supărare, eu doar mi-am făcut datoria de a sancţiona o greşeală a puterii. Sau tu nu accepţi ideea de opoziţie şi crezi că eşti, tu personal, singurul deţinător al soluţiilor corecte? Îţi recomand să te trezeşti din beţia puterii'', a scris fostul şef de stat pe Facebook.

 

Cumnații lui Shhaideh, legături cu regimul Assad?

Surse apropiate Palatului Cotroceni susțin că că printre motivele respingerii lui Shhaideh la funcția de premier ar fi si faptul că soțul acesteia, Akram Shhaideh, ar fi ocupat funcții guvernamentale în regimul Assad iar frații lui ar avea legături cu regimul de la Damasc. Potrivit acestora, Shhaideh ar fi primit un aviz “categoric negativ”  din partea serviciilor de informații iar președintele Iohannis i-ar fi comunicat decizia înainte de a face anunțul public

 

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zăgrean spune că mișcarea președintelui Iohannis nu este un motiv de suspendare și că nimeni nu îl poate obliga să desemneze o persoană pe care nu o dorește.  “El îşi face treaba. Constituţia îi dă voie să desemneze sau nu persoana care i-a fost propusă", a adăugat Zăgreanu.

“Dacă în urma acestei analize vom ajunge la concluzia că pentru ţară e bine să îl suspendăm pe preşedinte, nu o să am nicio ezitare” Liviu Dragnea

×