Forțele de ordine vor păzi, astăzi, intrările și ieșirile din localitatea constănțeană Ion Corvin, pentru a bloca accesul oricărei persoane care nu locuiește aici, cu consecința de a nu putea participa la Praznicul „Sfântului Andrei”, de la peștera cu același nume. În ciuda apelurilor făcute de Arhiepiscopul Constanței, ÎPS Teodosie, către politicieni și oameni simpli de a participa la evenimentul de astăzi, un singur lider de partid a anunțat că va face acest lucru. Este vorba despre președintele executiv al PPUSL, Daniel Ionașcu. Prefectul de Constanța a declinat invitația, spunând că nu dorește să încalce dispozițiile guvernamentale. Iar Prefectura atrage atenția că nimeni, cine nu locuiește în respectiva localitate, nu va putea ajunge la pelerinaj. Forțe impresionante de poliție și jandarmi au fost mobilizate pentru ducerea la îndeplinire a acestor directive.
Singurul lider politic care a anunțat, oficial, că va merge, astăzi, la Peștera Sfântului Andrei este președintele executiv al PPUSL, avocatul Daniel Ionașcu. „ Așa cum ne-au învățat Mântuitorul nostru, Iisus Hristos, apostolii, sfinții, mucenicii, creștinii adevărați din colțurile lumii, credința se mărturisește deschis și răspicat, cu demnitate, onoare și curaj, indiferent de riscuri. Mâine (astăzi-n.red.), 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, voi merge cu inima curată și sufletul deschis să mă închin în Peștera în care a trăit Întâiul chemat între apostoli, creștinătorul și ocrotitorul neamului românesc. Credința adevărată se dovedește și se întărește prin fapte”, a precizat liderul umanist. Arhiepiscopia Tomisului și Înaltpreasfințitul Teodosie, personal, a invitat autoritățile de Stat centrale și locale să ia parte la sărbătoarea națională religioasă a tuturor românilor, Sfântul Apostol Andrei. În fiecare an, pe 30 noiembrie, cu ocazia Praznicului Sfântului Apostol Andrei, se organizează pelerinajul la Peștera din comuna constănțeană Ion Corvin.
Prefectura: Cine nu e din Ion Corvin nu va putea participa
Ieri dimineață, mașina ÎPS Teodosie a fost oprită de un filtru de poliție la intrarea în localitate, pentru verificarea documentelor, în condițiile în care municipiul Constanța se află în carantină. Spre deosebire de liderul umanist, prefectul județului Constanța, Silviu Ioan Coșa, a refuzat invitația făcută de ÎPS Teodosie, precizând că nu va fi prezent, astăzi, la pelerinaj, deoarece respectă „prevederile legii, nefiind locuitor al comunei Ion Corvin”. Acesta îi îndeamnă la responsabilitate pe cei care vor participa la pelerinaj. Mai mult, reprezentanții Prefecturii Constanța fac apel la credincioșii care nu sunt din comuna Ion Corvin. „Aceștia nu vor putea participa la pelerinaj”, precizează instituția.
Forțe de ordine, la intimidare
Conform Inspectoratului de Jandarmi Constanța, peste 130 de jandarmi și poliţiști sunt mobilizaţi la manifestările religioase organizate la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei. Efectivele numeroase au, cel mai probabil, un rol de intimidare pentru credincioșii care doresc să participe la Praznic. Oficial, autoritățile susțin că prezența forțelor de ordine are ca obiectiv organizarea de echipe de dialog, patrule pedestre și auto, cordoane de ordine publică și alte dispozitive adaptate situaţiei din teren. „Nu au fost adoptate măsuri suplimentare faţă de anii precedenţi și nici nu au fost mobilizate forţe și mijloace în sprijinul celor din judeţul Constanţa”, se arată într-un comunicat de presă al Jandarmeriei.
Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, intervine în scandalul iscat de decizia guvernamentală de a le interzice credincioșilor să participe la pelerinajul organizat cu ocazia sărbătoririi Sfântului Andrei. Acesta a precizat că, în acest sens, este restrâns dreptul fundamental la libertate religioasă. Ioan Aurel Pop reamintește că „unitatea românilor s-a făcut prin poporul condus de preoți cu crucea-n mână, ca și Revoluția din decembrie 1989”. „Nu este întâmplă- toare decizia ca sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, care are loc pe 30 noiembrie, să fie urmată de Ziua Națională a României. Ci este o împlinire a proniei cerești. Identitatea națională românească nu se poate imagina și nici defini în afara limbii și credințe. Este timpul să ne dăm seama că a rămâne fideli valorilor noastre, mai ales limbii și credinței”, subliniază președintele Academiei Române.
Eugen Tomac cere evitarea măsurilor absurde
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, arată, la rândul său, că parteneriatul dintre stat şi Biserică nu trebuie afectat prin „măsuri absurde” sau „interpretat greşit”, mai ales în prezent când este nevoie de solidaritate şi acțiune comună. Conform lui Tomac, în mod just, atât cetățenii, cât şi preoții au reacționat la anumite măsuri şi decizii disproporționate ale autorităților locale sau centrale. „Biserica, la fel ca toate instituțiile din România, s-a conformat şi a făcut eforturi constante pentru a limita răspândirea virusului. Traversăm vremuri de o duritate fără precedent, dar cred că parteneriatul dintre stat şi Biserică nu trebuie afectat prin măsuri absurde sau interpretat greşit. Mai ales acum, când avem nevoie de solidaritate şi acțiune comună. Românii l-au avut alături doar pe Dumnezeu atunci când le-a fost mai greu în războaie, foamete sau comunism”, susține liderul PMP