Presedintele PSD, Adrian Nastase, a participat marti seara pentru prima data la o dezbatere organizata de Grupul pentru Dialog Social (GDS), unde a fost luat la intrebari in privinta ostilitatii PSD fata de societatea civila si a reformarii partidului.
LAVINIA DIMANCEA
Timp de trei ore, Adrian Nastase a trebuit sa faca fata tirului de critici si intrebari ale reprezentantilor GDS, intr-o dezbatere ce a avut ca tema viitorul PSD dupa alegerile din 2004, de la care a absentat insa Ion Iliescu, acesta nefiind invitat. Reprezentatii GDS l-au atentionat pe Nastase ca "a ocolit" aceasta organizatie in ultimii ani, neonorand nici o intalnire la care a fost invitat. Pe rand, mai multe voci au acuzat PSD de "dispret" fata de societatea civila si de "lipsa de disponibilitate" pentru un dialog cu aceasta. Nastase a recunoscut ca PSD a facut unele erori in relatia cu societatea civila, dar a subliniat ca si acesta a fost la randul lui "demonizat". El a explicat ca totul a inceput de la Alianta Civica, ce "s-a aliat politic" si s-a situat pe o pozitie de adversitate cu PSD, lucru care si-a pus ulterior amprenta pe relatiile partidului si cu celelalte ONG-uri.
UNDE-I REFORMA? Reformarea anuntata de PSD nu a fost privita nici ea cu ochi buni de reprezentantii GDS. Unii au vorbit de "modernizarea de suprafata", iar altii s-au aratat nedumeriti cum se poate schimba un partid cu Ion Iliescu in functia de presedinte. "Eu nu as sta intr-un partid langa Ion Iliescu", s-a pronuntat jurnalistul Rodica Culcer, in timp ce actorul Mircea Diaconu l-a sfatuit pe Nastase "cu curaj, sa ia barda in mana, ca Mihai Viteazul pe dealul Neajlovului" si sa mearga mai departe, nu sa ramana adjunct etern. Jurnalistul Andrei Oisteanu a semnalat si el riscurile cuplului Iliescu-Nastase in fruntea PSD, spunand ca in 2008 electoratul pro Nastase ar putea refuza sa mai voteze un partid "care defileaza cu Iliescu la 80 de ani". Nastase a spus insa ca este important sa fie in echipa cu Iliescu, mai ales in perspectiva alegerilor anticipate, a caror organizare o sustine in 2006, pentru ca acesta atrage un anumit segment de electorat. Liderul PSD, caruia i s-a propus sa vina si la alte dezbateri, si-a incheiat prestatia spunand ca "nu e usor sa fii in politica si mai ales in PSD". Ion Iliescu va fi si el invitat sa participe la dezbaterile GDS.
COZMA
|
Chiar daca nu a contestat rolul lui Iliescu de viitor lider al PSD, Adrian Nastase l-a taxat pentru ceea ce a facut la Cotroceni. "Daca as fi fost eu seful statului, nu as fi semnat decretul de gratiere a lui Cozma", le-a spus Nastase reprezentantilor GDS. Presedintele PSD s-a disculpat in ceea ce priveste contrasemnatura sa, spunand ca actul de gratiere este prerogativa exclusiv a presedintelui, iar primul ministru nu se uita pe lista, dosarul fiind la seful statului. Cu alte cuvinte, a semnat ca primarul, iar reprezentantii GDS au considerat "ridicol" faptul ca Adrian Nastase nu a stiut ce semneaza.
|
Citește pe Antena3.ro