x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul Muncii anunță o serie de schimbări majore în sistemul de pensii din România

Ministrul Muncii anunță o serie de schimbări majore în sistemul de pensii din România

de Redacția Jurnalul    |    22 Noi 2023   •   17:05
Ministrul Muncii anunță o serie de schimbări majore în sistemul de pensii din România
Sursa foto: Hepta

Românii vor beneficia de majorări ale pensiilor începând cu 1 ianuarie 2024 și recalculări din septembrie, a anunțat la Antena 3 CNN, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Potrivit oficialului, o noutate semnificativă este garantarea majorării pensiilor în fiecare an în luna ianuarie, oferind astfel pensionarilor o predictibilitate pe termen lung. Ministrul a subliniat importanța acestei schimbări, comparând-o cu vechile legi care nu specificau momentul exact al majorărilor.

„Românii au acum garanția că mereu, în luna ianuarie, vor avea loc majorările", a explicat Simona Bucura-Oprescu.

De asemenea, ministrul Muncii a asigurat că, începând cu luna septembrie a anului viitor, românii vor primi pensiile recalculate, ca parte a unei ample reforme în desfășurare. Ea a detaliat calendarul de implementare a noii legi, menționând etapele de aplicare, instruirea personalului și recalcularea efectivă a pensiilor.

„Apoi, în septembrie, deja românii își vor primi pensiile recalculate datorită reformei pe care o facem. Calendarul de aplicare a noii legi, după promulgarea acesteia, este acela de a veni cu norme de aplicare a legii, după care cu softul respectiv, cu instruirea colegilor noștri de la Casele Teritoriale de Pensii, apoi cu recalcularea efectivă și sigur, din septembrie, fiindcă pensiile se plătesc lună de lună, vom avea în plată pensiile românilor recalculate. 

Este important ca românii să știe că nicio pensie nu scade. În cazul fiecărui român se va menține cuantumul cel mai favorabil iar în 2024 toate pensiile românilor vor crește. 

Dar această reformă nu este doar despre bani. Această reformă este, în primul rând, despre respect pentru românii care au muncit, despre respect pentru românii care muncesc. Fiindcă principalele două argumente, principalii piloni de susținere ai acestei legi sunt contributivitatea și stabilitatea. Contribui, muncești, vei avea o pensie mai bună”, a mai afirmat Simona Bucura-Oprescu la Antena 3 CNN.

Ministrul Muncii a anunțat când vor primi românii pensiile recalculate: ”Deja le vom avea în plată!”

×