x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Soluţie împotriva votului la două mâini

Soluţie împotriva votului la două mâini

de Monica Iordache Apostol    |    26 Mai 2009   •   00:00
Soluţie împotriva votului la două mâini

Deputatul PD-L Cristian Boureanu (foto) a propus ieri ca Ministerul Administraţiei şi Internelor, condus de pesedistul Dan Nica, şi Biroul Electoral Central să centralizeze la nivel naţional listele suplimentare cu votanţii la europarlamentare.



Boureanu spune că astfel se poate verifica dacă o persoană a votat de două ori, în localitatea de domiciliu şi pe o listă suplimentară, "iar cei prinşi vor suporta consecinţele". Sistemul de vot pe liste naţionale, practicat la europarlamentare, permite cetăţenilor să voteze în orice localitate, nu doar la secţia de vot la care sunt arondaţi, lucru care stimulează "turismul electoral".

Preşedintele Asociaţiei ProDemocraţia, Cristian Pârvulescu, spune însă că Guvernul PD-L şi PSD nu a luat nici o măsură pentru a restricţiona votul multiplu şi a spus că în 2004, la alegerile parlamentare desfăşurate după acelaşi sistem, observatorii APD au făcut numai în judeţul Ilfov 300 de sesizări de vot multiplu. Pârvulescu crede că miza ridicată a europarlamentarelor, care vor fi o avanpremieră a prezidenţialelor, va creşte tentaţia fraudării cu votul multiplu. Colegul de partid al lui Boureanu, vicepreşedintele PD-L Gheorghe Flutur, a precizat el însuşi, în urmă cu o săptămână, că românii trebuie să ştie că pot vota oriunde, la orice secţie de votare. "Această flexibilitate poate determina o rată de participare mai mare", şi-a justificat Flutur îndemnul.

×
Subiecte în articol: politic