x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sondaj: Oprescu, fruntaş, Orban şi Blaga, la egalitate

Sondaj: Oprescu, fruntaş, Orban şi Blaga, la egalitate

de Monica Iordache Apostol    |    08 Mai 2008   •   00:00
Sondaj: Oprescu, fruntaş, Orban şi Blaga, la egalitate
Sursa foto: Karina Knapek/

Medicul Sorin Oprescu s-ar afla în acest moment în fruntea preferinţelor electoratului bu­cu­reş­tean pentru funcţia de primar al Capitalei, după cum arată un sondaj Gallup comandat de liberali

Medicul Sorin Oprescu (foto) s-ar afla în acest moment în fruntea preferinţelor electoratului bu­cu­reş­tean pentru funcţia de primar al Capitalei, după cum arată un sondaj Gallup comandat de liberali. Conform studiului realizat de institutul Gallup în Capitală în perioada 19-24 aprilie, Oprescu se bucură de 38% din intenţiile de vot, devansîndu-i pe candidaţii PD-L, Va­sile Blaga,  şi PNL, Ludovic Or­ban, care s-ar afla la egalitate cu 19% din intenţiile de vot. Candidatul PSD, Cristian Diaconescu, este plasat pe locul patru de repondenţii bucureşteni, întrunind nu­mai 10% din intenţiile de vot. 7% dintre intervievaţi au răspuns că ar vota pentru Cozmin Guşă, iar 6% pentru “altul”. Întrebaţi pentru ce partid ar vota dacă duminica viitoare ar fi alegeri pentru Consi­liul General al Municipiului Bucureşti, 37% dintre intervievaţi au ales PD-L, 29% PSD, 19% PNL şi 6% PNG. Pentru consiliile locale ale sectoarelor, cifrele sînt apropiate, 37% ar vota PD-L, 30% PSD, 19% PNL şi 5% PNG.


CALITĂŢI. Sondajul mai arată că pentru 43% dintre bucureşteni contează atunci cînd îşi aleg primarul general calităţile personale ale candidatului, pentru 38% experienţa, pentru 9% platforma electorală şi pentru doar 8% partidul pe care îl reprezintă. În plus, intervievaţii au fost solicitaţi să plaseze într-o zonă ideolo­gică cîte un personaj politic, Sorin Oprescu fiind plasat la stînga de 39% dintre cei care au răspuns, Cristian Diaconescu a fost plasat tot la stînga de 38%, iar Ludovic Orban este perceput ca fiind un po­litician de dreapta de 41% dintre repondenţi. Călin Popescu Tă­ri­ceanu şi Traian Băsescu au fost plasaţi tot la dreapta de 44% şi, respectiv, 26% dintre re­pon­denţi, iar Vasile Blaga este într-o zonă ne­definită, 23% plasîndu-l la dreap­ta, 13% la stînga şi 10% la cen­tru. PD-L este primul între pre­fe­rinţele bucureştenilor şi pentru ale­gerile parlamentare. Sondajul Gallup arată că, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, PD-L ar obţine 37% din voturi, PSD 27%, PNL 20% şi PNG 6%, în condiţiile în care 66% dintre cei intervievaţi au răspuns la această întrebare.

×
Subiecte în articol: politic