x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sorin Oprescu rămîne în cursă

Sorin Oprescu rămîne în cursă

de Aniela Nine    |    30 Apr 2008   •   00:00
Sorin Oprescu rămîne în cursă
Sursa foto: Rompres/

Independentul Sorin Oprescu rămîne înscris în cursa pentru Primăria Capitalei, Curtea de Apel respingînd recursul bucureştencei Doina Mo­ca­nu. Decizia pune punct unui adevărat periplu: un ju­de­că­tor de la BEM schimbat pe ul­ti­ma sută de metri, o invali­da­­re a candidaturii, o contestaţie, altă contestaţie şi două recursuri.

Independentul Sorin Oprescu rămîne înscris în cursa pentru Primăria Capitalei, Curtea de Apel respingînd recursul bucureştencei Doina Mo­ca­nu. Decizia pune punct unui adevărat periplu: un ju­de­că­tor de la BEM schimbat pe ul­ti­ma sută de metri, o invali­da­­re a candidaturii, o contestaţie, altă contestaţie şi două recursuri.

“Justiţia şi-a spus cuvîntul. De mîine intrăm în campa­nie electorală şi vom avea ce discuta despre Bucureşti, despre proiecte... Am terminat cu toate aceste insinuări.” Sînt cuvintele rostite ieri de candidatul independent Sorin Oprescu după ce a aflat că instanţa a respins recursul bucureştencei Doina Mocanu referitor la candidatura sa. Întrebat cine a avut interesul de a-l împiedica să intre în cursă, Oprescu a evitat să indice vreo persoană, anunţînd că, în campanie, se va discuta şi despre acest lucru. “Lămurim lucrurile as­tea în campanie”, a promis Oprescu. El a ţinut să se scuze în faţa bu­cu­reş­te­nilor pe care “i-a deranjat de săr­bă­tori”, susţinînd că nu a făcut altceva decît să-şi caute dreptatea. “Pro­babil că dorinţa unora de a face rău va continua. Sper însă în inteligenţa contracandidaţilor mei”, a spus Opres­cu, întrebat dacă acesta a fost ultimul hop înainte ca el să intre, oficial, în cursa pentru Primăria Ca­pi­­talei. Cum ieri a fost însă ziua în care s-au definitivat listele de candidaţi, candidatura lui Oprescu la Primăria Bucureşti nu mai poate fi contestată. În următoarea etapă, conform legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, toate candidaturile pentru alegerile locale vor fi centralizate la Biroul Electoral Central. În cazul Oprescu, Curtea de Apel Bucureşti, care a judecat recursul, va comunica BEC decizia luată.

Doina Mocanu, pensionara din Sectorul 3 care a contestat candidatura lui Oprescu, a lipsit ieri de la judecarea şi pronunţarea deciziei Curţii de Apel. Avocata bucureştencei a susţinut că Mocanu este cardiacă şi, nemaiputînd suporta “presiunea ultimelor zile”, a fost obligată să ră­mî­nă acasă să se odihnească.

 

TOT APOLITICĂ. Totoda­tă, ea a negat informaţiile vehiculate în aceste zile privind apartenenţa politică la PSD a clientei sale. “Din cîte ştiu eu, doamna Mocanu nu are legătură cu PSD. S-au făcut ve­ri­fi­cări”, a spus apărătoarea pensionarei. Ea a mai declarat că, prin acţiunea clientei sale, a dorit să re­pa­re în ultimul moment o fraudare şi că, din punctul său de vedere, aceas­tă situaţie este un precedent de care vor profita şi alţi candidaţi în viitor.

 

La final

“Justiţia şi-a spus cuvântul. De mâine sîntem în campanie electorală şi acolo avem ce discuta. E bine că s-a terminat cu toate chestiile astea”

Sorin Oprescu, candidat la Primăria Capitalei

 

Aşteptări

“Mă aşteptam ca instanţa să aibă un rol mai activ. Din punc­tul meu de vedere este un precedent de care vor pro­fita şi alţi candidaţi pe viitor.”

Ileana Rădescu, avocatul Doinei Mocanu

 

Cum a ajuns Marino la BEM

Decizia luată ieri de către Curtea de Apel Bucureşti pune punct la ceea ce s-ar putea numi “speţa Oprescu”. Problemele la Bucureşti au început însă mult înainte, din chiar Ziua Păcălelilor. La 1 aprilie, judecătorul care fusese desemnat prin tragere la sorţi preşedintele Biroului Electoral Municipal (BEM), Radu Constantin Daniel, a anunţat renunţarea la aceas­tă funcţie. Motivul invocat a vi­zat sta­rea sa de sănătate. Ca ur­ma­re, s-a fă­cut o nouă tragere la sorţi, şi ju­de­cătorul Constantin Marino Marin, din cadrul Secţiei a VI-a Co­mercială a Tribunalului Bucreşti, a devenit preşedintele BEM. La 22 apri­lie, Sorin Oprescu depune la BEM listele de susţinători pentru candidatura sa la Primăria Capita­lei pînă la mizeul nopţii şi apar pri­mele informaţii privind respingerea candidaturii senatorului indepen­dent pe motiv de insuficienţă de semnături valabile, zvonuri confirmate oficial de BEM a doua zi, 23 aprilie.


PRIMUL HOP. Oprescu contestă respingerea candidaturii, Tribunalul Bucureşti nu îi dă cîştig de cauză, însă senatorul face recurs la Curtea de Apel, şi la 25 aprilie primeşte de la judecători ok-ul pentru candidatură. Povestea nu se termină însă: pensionara cu simţ civic accentuat, Doina Mocanu, alege ca, în ziua în care toată lumea săr­bă­torea Paştele în familie, să se plimbe pe la tribunal ca să conteste candidatura independentului. La toate televiziunile, fosta contabilă îşi explică motivele: “temerea” sa că s-a folosit baza de date a Spitalului Universitar pentru strîngerea numărului necesar de susţinători. Prima instanţă respinge contestaţia Doinei Mocanu, dar fosta contabilă merge mai departe. Surpriză însă: Curtea de Apel menţine decizia Tribunalului Bucureşti. “Simplul cetăţean” al Sectorului 3 Doina Mocanu nu se mai prezintă la instanţă. “Presiunea” ultimelor zile i-a provocat dureri de inimă.

aniela.nine@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: politic bucuresti curtea apel oprescu mocanu