x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Startul pentru Primărie, devansat de către DNA

Startul pentru Primărie, devansat de către DNA

de Adrian Ilie    |    07 Sep 2015   •   18:05
Startul pentru Primărie, devansat de către DNA
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Încătuşarea de către procurori a lui Sorin Oprescu schimbă radical datele competiţiei electorale din 2016 pentru câştigarea Primăriei Capitalei. Liberalii speră să obţină un succes facil, în timp ce UNPR-ul lui Oprea crede că va putea da următorul primar general, Cristian Popescu Piedone.

Sorin Oprescu a obţinut două mandate de primar general şi părea soluţia evidentă a stângii pentru localele din vara anului 2016. Acum PSD trebuie să găsească un candidat cu şanse reale. Însă acesta nu pare să le fie pesediştilor la îndemână.

O nouă ocazie pentru UNPR
În cazul unei probabile alianţe PSD-UNPR la alegerile locale, stânga ar putea prezenta un candidat din partea UNPR. Cristian Popescu Piedone este şi el la al doilea mandat la conducerea Primăriei Sectorului 4, cota sa de popularitate fiind cea mai ridicată dintre toţi primarii de sector. De altfel, el a cochetat cu ideea de a candida la Primăria Generală şi în 2012. În urmă cu doar câteva zile, Piedone a anunţat că va candida la un nou mandat de primar în Sectorul 4 din partea UNPR. La doar patru zile, arestarea lui Oprescu îi dă posibilitatea să spere la mai mult. Rămâne de văzut dacă PSD va accepta să contribuie şi mai mult la creşterea influenţei lui Gabriel Oprea. La liberali, situaţia este la fel de complicată. În cursa internă pentru candidatura din partea PNL s-au înscris europarlamentarul Cristian Buşoi şi deputatul Ludovic Orban, vice-primar al Capitalei în 2004-2007. Buşoi are dezavantajul unei notorietăţi relativ reduse, iar Orban nu este agreat de condu-cerea PNL, un semn clar fiind îndepărtarea sa recentă de la conducerea grupului deputaţilor PNL. O vreme s-a vehiculat şi varianta unei candidaturi a copreşedintelui PNL, Alina Gorghiu, însă aceasta nu s-a înscris în competiţia internă, însă nu ar fi prima dată când un partid schimbă pe ultima sută de metri un candidat.
Cristian Popescu Piedone a oscilat constant între PC şi UNPR. În 2008 a fost ales ca primar PC, a trecut apoi la UNPR pentru o vreme, anunţând în 2012 că va candida totuşi tot din partea partidului care l-a ajutat să devină primar.

Am rămas impresionat de forţa mesajului politic pe care îl transmite Alina Gorghiu, precum şi de deter- minarea cu care abordează ale- gerile locale. Cred că îndeplineşte toate condiţiile şi are şi profilul de primar general al Capitalei.
Ioan Bălan, vicepreşedinte PNL (iulie 2015)
 

×
Subiecte în articol: cristian popescu piedone