x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Statutul PSD, repus pe tapet

Statutul PSD, repus pe tapet

07 Mar 2005   •   00:00

POLITIC
SEDINTA BEX - Noi discutii privind formula de conducere Biroul Executiv Central al PSD va lua maine in discutie modificarile la statutul partidului. Mai multe variante privind viitoarea formula de conducere a PSD vor fi puse pe tapet in sedinta care se anunta una foarte aprinsa.
LAVINIA DIMANCEA

IN CUMPANA. Intrebat daca mai candideaza la sefia PSD in cazul in care functia de presedinte executiv nu va exista, Adrian Nastase a evitat un raspuns transant
La Delegatia Permanenta de ieri, de la care a lipsit Ion Iliescu, plecat in Italia, au fost prezentate mai multe variante privind modificarile la statutul partidului ce va fi adoptat la Congresul partidului din aprilie. Potrivit vicepresedintelui Valer Dorneanu, in privinta viitoarei structuri de conducere, una dintre variante este Congresul, Consiliul National, Comitet Executiv National si un Birou Permanent National. O a doua varianta ar include un Birou Executiv National, care sa inlocuiasca actuala Delegatie Permanenta, iar ca o alternativa la Comitetul Executiv National, sa existe un Consiliu Consultativ al presedintilor Consiliilor Judetene.

VARIANTE. In privinta formulei la varf a conducerii, Dorneanu a explicat ca exista o varianta presedinte-presedinte executiv-secretar general, alesi de Congres, "principala versiune pe care se lucreaza", dar si o alta care ar prevedea ca si vicepresedintii sa fie alesi de Congres. Organele de conducere ale PSD ar putea avea mandat de doi ani, a spus Dorneanu, care a adaugat ca aceasta formula ce va fi dezbatuta de BExC nu "va ramane batuta in cuie", Congresul fiind cel care va avea cuvantul final. Presedintele PSD, Adrian Nastase, a declarat ca in materialul care se pregateste pentru BExC "exista deja aceasta sugestie privind introducerea in statut a postului de presedinte executiv. A existat o confirmare a acestui post la nivelul Consiliului National, dar este, in mod firesc, nevoia de o modificare de statut".

CRITERII. De asemenea, sunt mai multe propuneri legate de criteriile de vechime privind accederea la functii de conducere. La nivel national exista astfel o varianta care prevede 3 ani vechime si o alta 4 ani, iar la nivel local, 6 luni-1 an si 2 ani.

La Delegatia Permanenta de ieri au existat insa si nemultumiti. Liderul TSD, Victor Ponta, a prezentat colegilor din delegatie o scrisoare in care protesteaza ca Octav Cozmanca a trimis catre organizatiile judetene un document ce cuprinde doar un singur tip de propuneri, fara alternative.
×
Subiecte în articol: politic national psd