x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Stele noi la SRI - Coldea şi Grosu, înaintaţi în grad

Stele noi la SRI - Coldea şi Grosu, înaintaţi în grad

18 Apr 2008   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretele de înaintare la gradul de general de brigadă - cu o stea a prim-adjunctului directorului SRI, Florian Coldea, şi a adjunctului Ion Grosu,



Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretele de înaintare la gradul de general de brigadă - cu o stea a prim-adjunctului directorului SRI, Florian Coldea, şi a adjunctului Ion Grosu,

Florian Coldea a fost numit în 27 iulie 2005 prim-adjunct al directorului SRI, iar Ion Grosu este adjunct al directorului SRI din 7 martie 2008.

Numele lui Florian Coldea a apărut în două scandaluri referitoare la folosirea SRI în urmărirea activităţii unor judecători şi a unor politicieni, în scopuri politice.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a susţinut, în primăvara anului 2007, după ce Curtea Constituţională a avizat negativ propunerea Parlamentului de suspendare a şefului statului, că Traian Băsescu a cerut date de la SRI referitoare la judecătorii Curţii

Liderul social-democrat a spus, atunci, că judecătorii respectivi au fost şantajaţi şi a prezentat două note scrise de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, despre situaţia dosarelor a trei judecători: Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu şi Ion Predescu.

În replică, directorul SRI declara că nu a existat nicio solicitare de verificare a judecătorilor Curţii Constituţionale din partea vreunei persoane sau instituţii, inclusiv a preşedintelui Traian Băsescu, şi că nu s-au făcut informări pe această temă vreunui beneficiar, inclusiv şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu, suspendat la acea vreme, a dat asigurări, la jumătatea lunii mai, că nu a folosit serviciile secrete pentru a afla informaţii despre judecătorii de la Curtea Constituţională şi că, după ce va reveni în funcţie, se va afla cum a ajuns bileţelul de la SRI la liderul PSD Mircea Geoană.

Comisia parlamentară de control SRI i-a audiat atît pe Coldea, cît şi pe alţi membri ai conducerii SRI. În urma unei anchete interne, SRI a elaborat un raport pe care l-a trimis comisiei parlamentare. Comisia a aprobat prin consens raportul trimis de SRI, stabilind că nu a fost vorba de acţiuni de poliţie politică în cazul bileţelelor semnate de Florian Coldea.

Comisia a semnalat unele nereguli în funcţionarea Serviciului şi a făcut recomandări, care au fost trimise CSAT, de către conducerile celor două Camere ale Parlamentului, "pentru elaborarea legilor siguranţei".

Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a publicat, în septembrie 2007, două documente oficiale, primul referitor la urmărirea de către SRI a senatorului liberal Norica Nicolai, iar celălalt, ştampilat, vizat şi semnat de Coldea, avînd următorul conţinut: "Domnule Director, Vă prezentăm un material referitor la intenţia Partidului Naţional Liberal de a coagula un «pol de dreapta liberal» în Republica Moldova, precum şi reacţii după recenta declaraţie a preşedintelui Traian Băsescu referitoare la «aderarea Republicii Moldova la UE»".

Directorul SRI George Maior a fost audiat de Comisia SRI. El a declarat că nu poate confirma sau infirma autenticitatea documentelor prezentate de GIP şi a precizat că în Serviciu fusese iniţiată o anchetă în legătură cu acest subiect, care urma să dureze o săptămînă.

Rezultatele anchetei au fost trimise comsiei parlamentare, care a concluzionat că Serviciul emisese 13 note către "factorul de decizie" despre persoane şi partide, inclusiv despre premier şi ministrul Justiţiei. Potrivit comisiei, respectivele persoane şi partide vizate aparţin spectrului politic faţă de care antipatia "factorului de decizie informat" este notorie, existînd supoziţia de valorificare părtinitoare a informaţiilor, favorizînd partide sau persoane.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: politic coldea florian coldea