x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

24 Noi 2009   •   00:00

24 noiembrie 2009



AUTOVEHICULE VERIFICATE
Comisarul Christian Ciocan, reprezentantul Ministerului Administraţiei şi Internelor, a declarat ieri că au fost verificate peste 15.000 de autovehicule la nivel naţional în ziua alegerilor. El a precizat că verificările s-au făcut la cele 810 filtre din ţară organizate cu ocazia scrutinului. Ciocan a precizat că scopul principal al acţiunii a fost depistarea turismului electoral şi a persoanelor suspecte de această infracţiune. Duminică, poliţiştii au constatat 106 infracţiuni la Legea privind alegerea preşedintelui.

CAUCIUCURI REGĂSITE
O parte din impresiunile ştampilelor (amprentele de cauciuc) cu menţiunea "Votat", date dispărute la nouă secţii de votare din judeţul Vaslui, au fost găsite. Ele se aflau în urnele cu buletinele cu vot şi au fost descoperite la deschiderea acestora pentru numărarea voturilor. Potrivit Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Vaslui, au fost recuperate şapte din cele nouă impresiuni date dispărute în secţiile de votare din localităţile Vaslui, Huşi, Băcani, Zorleni, Puşcaşi, Albeşti, Măluşteni, Dimitrie Cantemir şi Văleni.

REZULTATE ÎNTĂRZIATE

Anunţarea rezultatelor finale ale alegerilor prezidenţiale de către Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Arad au fost întârziate. Şi aceasta pentru că  o secţie de votare din judeţ nu a predat buletinele de vot, având loc o renumărare a acestora. Potrivit judecătorului Otto Szep, locţiitorul preşedintelui BEJ Arad, la o secţie din comuna Socodor s-a impus renumărarea buletinelor, pentru că numărul voturilor valabil exprimate şi al celor nule nu corespundea cu numărul total de buletine alocate.

CERERE DE ANULARE

PSD a cerut anularea rezultatelor din Târgu-Mureş, contestaţia urmând să fie soluţionată de BEJ. Rezultatele votului din Mureş au fost centralizate, cu excepţia datelor din Secţia 43 din Târgu-Mureş, întrucât PSD a cerut Biroului Electoral Judeţean anularea rezultatului votului din această secţie, susţinând că, după deschiderea urnei cu voturile la prezidenţiale, s-a constatat că în aceasta se aflau 11 buletine în plus faţă de numărul total al alegătorilor prezenţi la vot.

ACUZAŢII DE FRAUDĂ

Centralizarea datelor din secţiile de votare din Maramureş la Biroul Electoral Judeţean este blocată. Motivul este o contestaţie împotriva preşedintelui unei secţii din Leordina, acuzat de PD-L de "fraudă electorală". Astfel, liderul PD-L din comuna Leordina, Ilie Leordean, a sesizat la BEJ că preşedintele secţiei de votare din localitate, Viorica Cozma, ar fi comis o "fraudă electorală", pentru că are peste 200 de alegători în plus faţă de cei aflaţi pe listele electorale permanente.

"VIP" CERCETAT

Daniela M., preşedinta Secţiei de votare nr. 435 din comuna Goicea-Dolj, s-a ales cu dosar penal. Poliţiştii au constatat că aceasta a permis deplasarea urnei mobile însoţite doar de un membru al biroului de votare. Dosarul penal a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea, urmând să fie preluat pentru anchetă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

×
Subiecte în articol: alegeri 2009