x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Stirile zilei

Stirile zilei

28 Oct 2005   •   00:00

Comisii - Bugetul Educatiei a fost respins

Parlamentarii din comisiile de invatamant au respins ieri, in prezenta ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, proiectul de buget al Ministerului Educatiei pe anul 2006, cu 17 voturi pentru (PD, UDMR, PC, PSD si PRM), 4 impotriva (PNL) si 2 abtineri (PD), pentru ca nu au obtinut majorarea bugetului la 5% din PIB. "Daca Guvernul va hotari ca anumite sume sa fie transferate de la un minister la altul, iar Parlamentul va vota, Ministerul Finantelor se va supune si va opera. Maximul care poate fi dat pentru Invatamant in acest moment este 1.000-1.200 miliarde de lei", a spus Vladescu.

Regulament - Sesizare la Curtea Constitutionala

109 deputati PSD si 25 ai PRM au sesizat Curtea Constitutionala, considerand ca sunt neconstitutionale unele texte din noul Regulament al Camerei Deputatilor, in special art. 25 privind revocarea presedintelui Camerei. Deputatii PSD si ai PRM sustin ca textul este neconstitutional, aratand ca, potrivit Constitutiei, presedintele Camerei si cel al Senatului se aleg pe durata mandatului Camerelor, indiferent daca aceasta durata este de 4 ani sau mai scurta, in cazul dizolvarii Parlamentului.

Schimbare - Basescu e grabit

Presedintele Traian Basescu a declarat pentru BBC ca decizia schimbarii presedintilor celor doua Camere "este deja luata", fiind prevazuta in Regulament. "Sigur ca da, din punct de vedere al logicii politice este normal ca majoritatea sa aiba presedintia celor doua Camere. Asa cum pentru presedintele Romaniei exista procedura de intrerupere a mandatului lui prin vointa electoratului, prin vointa poporului, prin referendum, si pentru presedintii celor doua Camere trebuie sa existe procedura de revocare. Ei ar fi singurii care, afirma ei, sunt de neschimbat in tara asta", a explicat Basescu. (O.S.)

Minoritati - Conservatorii pun conditii

Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a precizat ieri ca partidul va vota statutul minoritatilor "numai in conditiile in care mai inainte, sau o data cu acesta, va fi sprijinit, votat si adoptat si proiectul nostru legislativ care vizeaza drepturile romanilor din Transilvania pentru care ne vom bate fara nici un dubiu si nu-l vom negocia". "Indiferent de jocurile politice si de presiunile politice care vor exista, PC are anumite subiecte pentru care nu negocieaza", a mai spus Ciuca. (Carmen Vintila)

Expediata - Scrisoarea lui Iliescu, la sertar


Ion Iliescu le-a trimis aseara liderilor PSD scrisoarea despre care s-a vorbit in ultimele zile, lasand la aprecierea lor daca o vor face publica sau nu. "Este o scrisoare foarte constructiva, o scrisoare care nu incearca sa desparta, sa divida, ci din contra, sa adauge si sa consolideze", a declarat Adrian Nastase. Mircea Geoana ne-a spus si el ca scrisoarea este "parinteasca", insa nici unul nu s-a aratat dispus sa dezvaluie continutul ei. Nastase spune totusi ca va propune ca scrisoarea sa fie data publicitatii azi. (Lavinia Dimancea)
×
Subiecte în articol: politic