x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Stirile zilei

Stirile zilei

18 Oct 2005   •   00:00

Basescu - Intai Coreea, apoi Franta

Presedintele Traian Basescu a plecat ieri intr-o vizita de doua zile in Coreea de Sud, urmand, potrivit unor surse diplomatice, ca la intoarcere sa mearga in Franta. Potrivit surselor citate, nu s-a stabilit inca rangul vizitei care va avea loc in perioada 20-21 octombrie. Vizita presedintelui Basescu la Paris vine dupa cea a premierului Tariceanu, in cursul careia s-a produs o dezghetare a relatiilor bilaterale, afectate de o serie de declaratii ale sefului statului percepute negativ de mediile politice franceze. (Dan Constantin)

Parlament - Boagiu, absenta

Deputatii au amanat ieri dezbaterea proiectelor de lege considerate prioritati pentru integrarea europeana, pana cand ministrul Integrarii, Anca Boagiu, nu va veni sa le sustina in Parlament. Boagiu a fost invitata de conducerea Camerei Deputatilor la dezbaterea acestor proiecte, dupa ce i-a acuzat pe alesi ca pericliteaza aderarea luptandu-se "pentru putere" in Parlament in loc sa dezbata legi necesare. Boagiu a lipsit saptamana trecuta de la dezbateri, pe motiv ca este plecata la Bruxelles, iar, ieri, un secretar de stat le-a spus alesilor ca ministrul se afla la o intalnire.

Camera - Investitii taiate pentru Senat

Conducerea Camerei Deputatilor a decis ieri diminuarea cu 650.000 de lei noi cheltuielile de investitii la amenajarea parcajului subteran de pe platforma Palatului Parlamentului si cu 160.000 de lei noi suma prevazuta la capitolul "alte cheltuieli de investitii". Potrivit unui memorandum intern, aceste modificari sunt necesare pentru amenajarea unor spatii destinate Senatului, inclusiv pentru proiectarea si mobilarea acestora.

Senat - Bugetul, la puricat

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a admis ieri ideea ca bugetul institutiei poate fi rediscutat. El a avut in acest sens o discutie cu premierul Tariceanu, in care l-a rugat sa-l trimita pe ministrul Finantelor, impreuna cu echipa de specialisti, pentru a analiza fiecare pozitie a bugetului. "Daca vor constata ca exista pe undeva un miliard in plus, fara justificare, atunci sa ne spuna si sa ne punem de acord", a declarat Vacaroiu. El i-a atras atentia premierului ca "bugetul nu l-a facut Vacaroiu" si ca a fost votat si de reprezentantii Puterii, dupa ce a primit unda verde in Biroul Permanent, unde actuala putere este majoritara. (L.D.)

150 miliarde lei - Noi cheltuieli pentru Catedrala

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a luat act ieri, prin intermediul unei note, ca cedarea terenului necesar amplasarii Catedralei Mantuirii Neamului catre Patriarhie costa circa 150 de miliarde de lei. Conducerea Camerei a decis sa-l informeze pe premierul Tariceanu asupra acestor costuri, intrebandu-l totodata cine le va suporta. In nota se mai arata ca prin cedarea terenului necesar amplasarii catedralei se reduce suprafata de parcare aferenta Palatului Parlamentului. Costurile unei noi parcari se ridica la 35 de miliarde de lei.
×
Subiecte în articol: politic