x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Stirile zilei

Stirile zilei

05 Oct 2005   •   00:00

Propunere - Control psihiatric pentru demnitari

Senatorii PRM au depus la Biroul Permanent al Senatului un proiect de lege care prevede obligativitatea controlului medical, inclusiv psihiatric, pentru candidatii si ocupantii functiilor publice. Initiativa ii vizeaza pe seful statului, parlamentari, membri ai Guvernului, magistrati, primari si viceprimari, consilieri locali si judeteni si functionari publici. Proiectul prevede ca pentru cei care nu se supun controlului, amenda este intre 50 si 100 de milioane de lei vechi. (Monica Iordache)

Deputati - Regulament cu viteza melcului

Deputatii au inceput ieri discutiile la Regulament cu o pauza de jumatate de ora. Apoi, timp de patru ore, au dezbatut sintagma "cele mai tinere doua deputate", au adoptat patru alineate, au retrimis comisiei de Regulament un articol si doua alineate si au luat doua pauze de consultari la propunerea opozitiei. Asa poate fi rezumata pe scurt sedinta de plen a deputatilor, sedinta care s-a incheiat cu solicitarea deputatilor UDMR de a lua si ei o pauza de consultari. (Carmen Vintila)

Plan esuat - PSD a vrut la Golden Blitz

Liderii PSD au avut ieri de gand sa isi petreaca seara la Golden Blitz. Planul ar fi fost propus de presedintele executiv Adrian Nastase, insa nu a fost agreat de presedintele Mircea Geoana. Problema a fost ca o astfel de initiativa ar avea un impact negativ, asa ca, dupa ore de discutii, intalnirea a fost anulata. Liderul deputatilor, Viorel Hrebenciuc, nu s-a sfiit, insa, sa spuna ca o astfel de intalnire "este o mare tampenie". (L.D.)

Dezastre - Pedepse marite pentru profitori

Deputatul PD Romeo Raicu a sustinut ieri necesitatea modificarii Codului Penal, astfel incat sa fie marite substantial pedepsele cu inchisoarea pentru cei care savarsesc infractiuni in timpul dezastrelor. "Aceasta masura se impune ca urmare a constatarii cresterii semnificative a nivelului criminalitatii in timpul inundatiilor din ultimul an", a explicat Raicu. El a sustinut si promovarea unor initiative legislative care sa vizeze voluntariatul in vederea prevenirii si atenuarii efectelor urgentelor civile si ale dezastrelor.

Studiu - Innoire la Parlament

Senatorul PNL Paul Pacuraru a ajuns la concluzia ca rata de innoire a clasei politice la nivelul Parlamentului este relativ ridicata. El a declarat in plenul Senatului ca peste 50% din membrii celor doua Camere parlamentare se afla la primul mandat. In cazul mandatelor multiple, analiza lui Pacuraru a relevat ca ele apartin unor parlamentari aflati la al doilea mandat si ca numarul celor aflati la mai mult de al doilea mandat in Parlament este in scadere. Dupa numaratoarea senatorului liberal, partidele cele mai refractare la innoire sunt UDMR, PRM si PSD. (Monica Iordache)

Parlament - Ajutor banesc pentru incalzire

Deputatii au aprobat ieri proiectul de lege privind acordarea unor ajutoare banesti persoanelor cu venituri reduse care utilizeaza gaze naturale pentru incalzirea locuintei. Ajutorul, sub forma de bonuri valorice, se va acorda in perioada 2005-2008 si va fi in suma de 1.000 de lei noi in cazul achizitionarii unei centrale termice individuale si in suma de 200 de lei noi pentru un arzator automatizat. (Carmen Vintila)
×
Subiecte în articol: politic