x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Stirile zilei

Stirile zilei

21 Sep 2005   •   00:00

Plangere - PIN ii acuza pe procurori

Partidul Initiativa Nationala (PIN) a formulat plangere impotriva refuzului procurorilor Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de a inregistra plangerea penala a partidului si a efectua cercetari cu privire la fraudarea alegerilor parlamentare si prezidentiale din 2004. PIN ii solicita procurorului general sa dispuna conexarea tuturor dosarelor aflate in cercetare cu privire la fapte privind fraudarea alegerilor, iar ministrului Justitiei demiterea din functie a procurorului general daca se dovedeste ca acesta a blocat cercetarile in dosarul fraudarii alegerilor.

Deplasari - PRM cere sanctiuni la Senat

Grupul parlamentar PRM a solicitat conducerii Senatului sa-i sanctioneze pe senatorii care au refuzat fara motive obiective sa reprezinte, in luna septembrie, acest for legislativ in strainatate. Potrivit unei scrisori adresate Biroului Permanent al Senatului, "senatorii PD, PNL, PC si UDMR refuza in mod sistematic sa plece in deplasari in strainatate la activitatile organismelor internationale in care au fost desemnati sa reprezinte Parlamentul Romaniei".

PNL - Nastase, parat la Parchet

Deputatii PNL au depus ieri, la Parchetul General, o plangere penala impotriva presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, in care il acuza de infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice. Faptele semnalate reprezinta refuzul lui Nastase de a convoca sesiunea extraordinara a Camerei Deputatilor si de a supune la vot o propunere a PNL in sedinta de la 15 septembrie. Nastase a spus insa ca plangerea liberalilor impotriva sa arata ca "penibilul ajunge la cote alarmante in cadrul Parlamentului".

Propuneri - PSD ii scrie sefului statului

Liderul PSD, Mircea Geoana, i-a trimis ieri presedintelui Basescu o scrisoare in care propune trei teme pentru consultarile de la Cotroceni: reforma clasei politice, situatia economico-sociala a Romaniei astazi si integrarea in UE in 2007. PSD i-a atras atentia sefului statului ca nu poate sa reduca tema modificarii Constitutiei la trecerea la un Parlament unicameral si ca trebuie luate in discutie si introducerea votului uninominal, precum si "o noua formula de echilibru a puterilor in stat".

Guvern - Invitatie la consultari

Premierul Calin Popescu Tariceanu ii invita joi pe liderii partidelor parlamentare la o discutie pentru gasirea unei solutii care sa duca la iesirea din impasul in care se afla in acest moment Parlamentul, pe fondul disputelor intre putere si opozitie legate de inlocuirea presedintilor celor doua Camere legislative. El a declarat ca blocajul impus de opozitie procesului legislativ pune in pericol aderarea la UE: "Sunt ingrijorat in ceea ce priveste capacitatea Parlamentului de a ne permite sa ne respectam angajamentele, atata vreme cat aceasta disputa sterila va continua".

Regulament - Amendamente adoptate la Senat

Senatorii au reusit ieri sa adopte cateva prevederi, ce-i drept fara mare greutate, din proiectul noului regulament al institutiei. Astfel, ei au decis, adoptand un amendament al PSD si PRM, ca mandatele senatorilor vor fi validate de o comisie compusa din 15 membri. Ei au stabilit totodata modalitatea de desemnare a senatorilor in comisia de validare si ca, pana la alegerea Biroului Permanent al Senatului, vor putea avea loc numai dezbateri privind validarea mandatelor de senator si procedurile necesare desfasurarii si depunerii juramantului. Sedinta de ieri nu a fost lipsita de o pauza de consultari, una de masa si un apel nominal.

Ordine de zi / Sedinta-maraton la Camera

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor s-a reunit ieri, intr-o sedinta-maraton, pentru a lua o decizie privind trecerea pe ordinea de zi a noului Regulament al Camerei, dupa aproape cinci ore de discutii sedinta fiind suspendata fara a se lua o hotarare. Au fost audiati, timp de trei ore, cei cinci membri ai biroului Comisiei juridice, iar la final deputatii s-au acuzat reciproc de calitatea dezbaterilor, afirmand ca acestea au degenerat intr-un "circ" care nu face onoare calitatii de demnitar pe care o detin. Pana la urma s-a decis reintroducerea Regulamentului pe ordinea de zi plenului de ieri dupa-amiaza.

Sesizare - Sefii de CJ, in incompatibilitate

Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Marza, a sesizat Institutul National de Administratie Publica ca o hotarare de Guvern ii pune pe presedintii de consilii judetene din tara in situatie de incompatibilitate. El a explicat ca exista o nesincronizare a unor acte normative privind compatibilitatea functiei de presedinte de consiliu judetean cu cea de membru in Consiliul de Administratie al Centrului Regional de Formare Continua a Cadrelor pentru Administratia Publica Locala care functioneaza la Iasi, informeaza Mediafax.
×
Subiecte în articol: politic