x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Susţinere fără entuziasm pentru bugetul pe 2016

Susţinere fără entuziasm pentru bugetul pe 2016

de Adrian Ilie    |    11 Dec 2015   •   13:00
Susţinere fără entuziasm pentru bugetul pe 2016

Conform declaraţiilor venite de la partide, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2016 va trece fără emoţii în Parlament, însă partidele nici prea încântate nu sunt. Dezbaterea în comisiile parla-mentare a proiectului începe de astăzi.

Cel mai puternic partid parlamentar, PSD, părea că va pune probleme bugetului lui Dacian Cioloş după ce Liviu Dragnea explica faptul că i se pare inacceptabil refuzul Executivului de a aplica creşterea salariului minim la 1.200 de lei. Eventualele temeri au fost spulberate de către preşedintele Comisiei de buget a Camerei Deputaţilor, Viorel Ştefan, care a spus că „acest subiect nu mai este relevant din punct de vedere al construcţiei bugetare” deoarece salariile diferitelor categorii de bugetari au până în punctul în care toţi angafost mărite de-a lungul acestui an, jaţii din sistemul public au ajuns să primească salarii de 1.200 de lei, singura excepţie fiind personalul neclerical al cultelor din România. Mai mult, Ştefan crede că PSD ar fi pus într-o situaţie ciudată să voteze împotriva adoptării unui buget calchiat pe schiţa lăsată în urmă de către Guvernul lui Victor Ponta.

Vot final, pe repede înainte
Chiar dacă acest lucru a fost observat şi de către liberali, este puţin probabil să se opună unei legi cruciale pentru Guvernul susţinut şi asumat de către preşedintele Klaus Iohannis. Situaţia a sintetizat-o Borbely Laszlo (UDMR). „Se pare că există un consens destul de accentuat şi se pare că bugetul va fi votat, din câte văd eu, din atitudinea politicienilor, şi de către PNL, şi de către PSD. Pentru că PSD a pregătit proiectul. Guvernul acesta, conform legilor votate - cu legile salarizării şi altele - a trebuit să preia, evident, acele decizii ale Parlamentului şi nu sunt mari schimbări spectaculoase”, a declarat Borbely. Singura pro-blemă a parlamentarilor este graficul dezbaterii parlamentare pe care Guvernul şi partidele l-au stabilit de comun acord. „Suntem obligaţi să lucrăm de dimineaţă până noaptea târziu, iar de noaptea târziu până dimineaţa lucrează staff-ul tehnic care trebuie să şi prelucreze ceea ce dezbatem şi adoptăm noi. Este un ritm infernal”, a apreciat Viorel Ştefan. După discuţiile în comisii de astăzi, proiectul bugetului va ajunge sâmbătă la comisiile reunite de buget care vor trimite luni raportul la plen, urmând ca votul final să se dea miercuri.

Nu putem accepta o nemajorare a salariului minim pe economie. Așteptăm de la Guvern argumente serioase pentru care această majorare să fie întârziată.
Liviu Dragnea, președinte PSD
 

×